Gjødselvann
valurt DSC02749.JPG
Fordelen med gjødselvann er at gjødselen tilføres plantene sammen med vannet. Næringsstoffene kommer dermed raskt i kontakt med røttene, som jo tar opp både vann og næring. Dette går raskere enn om gjødselen blir lagt oppå eller blandes i jorden.

Gjødselvann kan lages av planter. Brennesle og valurt egner seg godt til dette. Slikt gjødselvann kan også ha en positiv effekt mot skadelige insekter og sopp. Vi er ikke helt sikre på hvorfor det er slik, men det kan ha sammenheng med lukten fra gjødselvannet og at plantene får mer styrke til å motstå soppsjukdommer og insektangrep.

Gjødselvann kan  også lages av husdyrgjødsel eller kompost som vi har en nettingpose i en bøtte med vann. La det stå noen dager og bland ut til blandingen blir tefarget. Det er viktig at gjødselvannet ikke er for sterkt. Konsentrasjonen kan måles med et ledetallsmeter. En tommelfingerregel er at ledetallet ikke bør være høyere enn 4 mS/cm i vanningsvannet, men dette kan variere mye. Dersom vi ikke har tilgang på ledetallsmeter må vi bare prøve oss frem. Det er vanskelig å si hvor sterk konsentrasjonen av næringsstoffer i komposten eller gjødselen er og derfor vanskelig å gi en anbefaling om mengder. Bruker vi fersk hønsegjødsel, må vi være forsiktig, det er sterke saker! Brenneslevann, land (husdyrurin) kan også brukes som tilleggsgjødsel.