Del på Twitter Del på Facebook
Utskrift
Startbesøk
Startbesøk - Nytt tilbud fra Kompetansenettverket for lokalmat
- For deg som er i startgropa med din matbedrift! Går du med planer om å starte opp som matprodusent eller er du så vidt påbegynt? Da kan et startbesøk hos en etablert matprodusent være veien å gå for å komme videre, og for slippe å lære alt av egne erfaringer!

I et startbesøk kan du velge en av Kompetansenettverket for lokalmat i nord sine startbesøk-bedrifter i Nord-Norge. Bedriftene er spredt rundt i hele landsdelen og driver innen flere ulike bransjer. Du betaler selv reisen mens regningen for rådgivningen tar vi. Det er et eget program for dagen for å sørge for at du har vært igjennom de mest relevante temaene du vil komme innom i startfasen. På en slik dag blir det ikke tid til å gå dypt inn på alle temaene, og bedriften en besøker vil fortelle om temaet ut fra den erfaring bedriften selv har. Når du reiser hjem etter dagen skal du ha fatt en bedre forståelse for hva du må jobbe med for å komme videre. Du skal også ha fått en bredere helhetsforståelse for hva som kreves for å livnære seg som matprodusent. Vi regner med at besøket vil vare rundt 6 timer.

Program for dagen (ca 6 timer):

Opptil 2 timer: Livet som matprodusent, omvisning i bedriften og historien fortalt slik det virkelig var og er. 

Lunsj/mat

Opptil 4 timer: Fokus på den nye matbedriften:
Den besøkende bedrift forteller om sine planer, motivasjon, ambisjon og utfordringer.

I diskusjonene videre skal en ha vært innom de temaene som er viktig å ha tenkt igjennom før en starter opp:
-Produksjonslokale og regelverk
-Mattrygghet og HACCP, regelverk
-Markedet, hva, hvor og hvordan skal en selge produktene.
-Økonomi: bedriftsøkonomi og prissetting
-Produktutvikling, utstyr og maskineri

Bedriftene en kan velge å besøke er:

Bedrift / hjemmeside

Beskrivelse

Kommune, Fylke

Ostemaker Øverli

Melkebonde og yster i Pasvik. Yster på upasteurisert melk fra egne kyr. Ysteriet ble etablert i 2006.

www.ostemaker.no

Sør-Varanger, Finnmark

Skodi Rein

Familiebedrift av reindriftssamer fra Karasjok. Nedskjæring og foredling av reinkjøtt i eget anlegg. Ny design og emballasje.

www.skodi-rein.no

Karasjok, Finnmark

Borealis Gourmet

 

Foredlingslokale hvor de videreforedler både kjøtt og fisk og bruker kun lokale råvarer. Driver også med lefsebaking. Catering og mat på tur.

Alta, Finnmark

Reisa AS

Reisa produserer sirup og gelè basert på ville bær. De har også etablert et bærmottak.

www.reisa.no

Nordreisa, Troms

Vildenvang gårdsysteri

Vildenvang er et geitbruk i Straumfjorden i Nordreisa kommune. I 2009 åpnet Vildenvang gårdsysteri, og der lages det ost av dagfersk melk fra gårdens geiter. De har også en gårdsbutikk.

www.vildenvang.no

Nordreisa, Troms

Slåttebakken gård

Slåttebakken Gård ligger på Senja hvor de har bygd om gammelfjøsen til et lite spisested. Der har de også et produksjonskjøkken hvor det lages kortreist mat for catering og salg i butikk. I tillegg tilbyr de diverse andre aktiviteter på gården.

www.slottebakken.no

Lenvik, Troms

Bø gårdsslakteri

Lokalt slakteri og foredlingsbedrift på Bø i Sortland. Produserer kortreiste produkter med råvarer fra lokale produsenter.

www.facebook.com/pages/B%C3%B8-G%C3%A5rdsslakteri/200792676721731

Sortland, Nordland

Bjørklund gård

Bærdyrking og foredling, kafé i ombygd fjøs samt et lite bakeri med steinovn. Bruker egne grønnsaker i menyen.

https://www.facebook.com/bjoerklundgaard/

Sørfold, Nordland

Kaffebrenneriet Forvik

Familien Arntzen har drevet handelsstedet i fire generasjoner. De driver handelsstedet med kafé, restaurant og samt at de driver kaffebrenneri.

www.facebook.com/Handelsstedet

Vevelstad, Nordland

 

Høres dette ut som om det er noe for deg?

Ta kontakt med Hilde Halland, hilde.halland@nibio.no eller tlf 92071008.

a a a