Del på Twitter Del på Facebook
Utskrift
Oppskrifter
Jordskokk har en frisk og særegen nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og som snacks.  De kan kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter. I bakverk kan jordskokk besørge søtsmaken ved at hvetemelet erstattes med 18- 50 % puré av jordskokk (Wold and Holm, 1991).

Smak og bruksområder

Jordskokk har en frisk og særegen nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og som snacks.  De kan kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter. Nedenfor finnes link til nettsider med oppskrifter der jordskokk inngår som  ingrediens.

Eksempler på tilberedning (Matoppskrift.no)

Oppskrifter fra Klikk.no

Oppskrifter fra Matoppskrift.no 

Oppskrifter fra Aperitif.no

 

Jordskokk i bakverk

I bakverk som gjærbakst og formkaker kan man erstatte 20-50% av hvetemelet med revet jordskokk og samtidig redusere sukker og væskemengde i oppskriften. Baksten vil få en litt krydderaktig aroma og naturlig søt mak. Søtstoffet inulin i jordskokk virker i tillegg som fiber ved at det går rett gjennom fordøyelsessystemet i ufordøyd tilstand. Det er dermed mulig å få inn fiber i bakverk som ellers har lite av dette. Sukkeret kan reduseres med 40-70 % avhengig av hvor søt man ønsker bakverket og hvor mye jordskokk man ønsker å tilsette. Fett kan også reduseres i noen typer av bakverk fordi inulin gir en litt glatt fin konsistens og et saftigere bakverk. Nedenfor er link til et par oppskrifter med jordskokk brukt i bakverk.


Jordskokk kake 

Saftig fiberloff med jordskokkaroma

 

a a a