Del på Twitter Del på Facebook
Sneglegift. Ill: Hermod Karlsen
Utskrift
Sneglemidler i privathager
Sneglegift. Ill: Hermod Karlsen
Det finnes noen tillatte plantevernmidler mot snegler til salgs her i landet. Fire av midlene er bare tillatt for yrkesdyrkere, fem kan brukes av alle, både hobbydyrkere og yrkesdyrkere.

De fleste kjemiske midlene mot snegler går ut på å tiltrekke snegler som så spiser midlet og blir forgiftet. Det er ulovlig å importere kjemiske plantevernmidler til Norge som ikke er godkjent av Mattilsynet. Noen av sneglemidlene som er tillatt i andre land, for eksempel Metaldehyd, er giftig for andre dyr og kan forgifte hunder.  

Alle som har problemer med snegler kan kjøpe og bruke sneglemidlene Ferramol, Trinol Snegledreper, Killer Snegledreper'n, Snegledreper og det biologiske midlet Nemaslug. Alle midlene utenom Nemaslug inneholder det aktive stoffet jernfosfat. Dessuten inneholder det stoff som virker tiltrekkende på snegler. Når sneglene spiser jernfosfatpreparatene hemmes videre næringsopptak, og sneglene gjemmer seg bort og dør. Jernfosfat er skadelig også for andre sneglearter, men skal ikke være skadelig for andre dyr enn snegler ved riktig bruk. Unngå å spre midlet slik at fugler forsyner seg av åten.  

Nemaslug inneholder levende nematoder av arten Phasmarhabditis hermaphrodita. Midlet løses opp i vann og vannes ut der det forekommer snegler. Midlet kan også blandes med døde snegler og legges ut som et åte for andre snegler. Nematodene går inn i sneglene, og sammen med en medbrakt bakterie dreper de sneglene. Det er effektivt mot nettkjølsnegl og små brunskogsnegl, men det forutsetter at nematodene treffer sneglene og at det ikke er for tørt eller kaldt. I forsøk ved NIBIO har Nemaslug vært mest effektivt på små brunskogsnegler. En må derfor forvente best effekt av preparatet vår og høst, når de fleste brunskogsneglene er små.


Liste over kjemiske preparater til bruk mot snegler i Norge: 

Preparat Formulering Virksomt stoff  Importør
Ferramol mot snegler  Granulert åte Jernfosfat 10g/kg  Vadheim Groplex Import AS
Killer Snegledreper'n Granulert åte Jernfosfat 10g/kg  Krefting Co AS
Nemaslug - Nematoder (levende)  Norgro, L.O.G. AS
Snegledreper Granulert åte Jernfosfat 10g/kg  Kirk AS
Trinol Snegledreper Granulert åte  Jernfosfat 10g/kg  Vilomix Norway AS
a a a