Del på Twitter Del på Facebook
Kermisk flis med hundemat. Ill: Hermod Karlsen
Utskrift
Sneglefeller
Kermisk flis med hundemat. Ill: Hermod Karlsen
Sneglefeller skal tiltrekke snegler og kan gi et bilde av den aktive sneglebestanden i hagen eller andre områder. Det er forskjellige typer feller en kan bruke, poenget er å tiltrekke sneglene til fellen for så å sørge for at de ikke stikker av før de enten plukkes opp eller drepes på stedet.

For å få god effekt av fellen er det best å sette den ut i fuktig vær eller om kvelden. Snegler er ikke særlig aktive i tørt vær og fangsten under tørre forhold er minimal. Fellene bør skjekkes en dag eller to etter de er satt ut. Fellene er mest effektive tidlig i vekstsesongen, kanskje fordi tilgangen på plantemateriale i naturen er noe mindre enn senere i sesongen.  

Fordelen med sneglefeller er at de bidrar til å redusere sneglebestanden i hagen. For yrkesdyrkere kan feller gi en indikasjon på sneglebestanden i åkeren.   Det finnes mange typer feller både kommersielle og hjemmelagde. En hjemmelaget felle er billige og enkel og kan være like effektive som en innkjøpt felle.  

Forslag til en hjemmelaget felle:

Du trenger en tom iskremboks, en spade og øl. Grav ned iskremboksen i nærheten av sneglevennlig vegetasjon (prøv ulike steder i hagen eller sett ut flere feller), grav den ned slik at den nesten (1/2 cm over) er i flukt med bakken. Tilsett 1 flaske (33cl) øl (gjerne alcoholfritt). Tøm fellen neste morgen.  

Alternative feller:

Legg ut åte under keramiske fliser, takstein el.l. med for eksempel hundemat, kattemat eller fuktet kli. Grapefruktskall, appelsinskall eller rå potetskiver tiltrekker også snegler. Det er observert at nylig luket løvetann er snadder for sneglene, oppsamlet løvetann kan fungere som en felle. Døde snegler er også attraktivt for sneglene som kommer og spiser opp restene.   

Eller:

En enda enklere måte å fange snegler på er å lage kunstige gjemmesteder for sneglene. Dette kan bestå av treplanker eller plastmatter el.l. hvor sneglen kryper innunder om dagen. Ved å snu på disse gjemmestedene regelmessig kan man samle opp snegler.   

NB: Sneglefeller fanger som oftest bare de største sneglene, for de er mest på farten. For å finne snegleegg om høsten kan en bruke fellene som et sted der sneglene legger egg. Etterse fellene i september-oktober og avliv eggene i kokende vann.

a a a