Del på Twitter Del på Facebook
Hold plenen kort med kortklipte kanter. Foto: Arild Andersen
Utskrift
Lag en lys og luftig hage
Hold plenen kort med kortklipte kanter. Foto: Arild Andersen
Sneglene mister mye vann gjennom slimet, og er derfor avhengige av mye fuktighet for å trives. Dette bør en utnytte ved å anlegge en hage som tørker raskt ut etter regn.

Erfaringer fra et forskningsprosjekt viser at en kan forvente å bli kvitt omtrent en fjerdedel av sneglebestanden dersom en samvittighetsfullt gjennomfører et slikt tiltak. Man får altså en meget god effekt på sneglebestanden uten å plukke en eneste snegle. Her følger noen viktige tiltak i den sammenhengen:        

Lag en åpen og ryddig hage. Foto: Arild Andersen (Brødtekst (BF))
En åpen og ryddig hage egner seg best om du vil få bukt med sneglene. Foto: Arild Andersen

Klipp vekk de aller nederste greinene på busker og trær, særlig hvis de legger seg helt ned på og utover bakken. Sørg for at 20-30 cm rett over bakken er åpent. Det gjør at lys og luft slipper inn, og jordoverflaten blir tørrere. Dersom man vanner, så foreta bare punktvanning på de plantene som trenger vannet, ikke bruk spreder. Gjennomfør vanningen om morgenen, så jordoverflaten tørker ut raskt. Hold plenen kortklipt. Rydd opp i "rotehjørner" som ofte oppstår i et litt avsides hjørne i hagen. Rydd ugras, så jordoverflaten blir soleksponert. I blomsterbed, kjøkkenhager og andre steder der det er mulig, bør en jevnlig foreta en grunn jordarbeiding, så jordoverflaten blir løs og tørker raskt ut.

a a a

Det hjelper å ha det ryddig rundt sluk. Foto: Arild Andersen

Lys hage. Foto: Arild Andersen

Kortklipt plen. Foto: Arild Andersen

Lag en åpen og ryddig hage. Foto: Arild Andersen

Det hjelper å ha det ryddig rundt sluk. Foto: Arild Andersen Lys hage. Foto: Arild Andersen Kortklipt plen. Foto: Arild Andersen Lag en åpen og ryddig hage. Foto: Arild Andersen