Del på Twitter Del på Facebook
Brunskogssnegl som sakses. Ill: Hermod Karlsen
Utskrift
Avliving av snegler
Brunskogssnegl som sakses. Ill: Hermod Karlsen
I løpet av de siste årene har det blitt vanlig for mange hageeiere og andre å drepe mye snegler i løpet av en sommer. Det å avlive et dyr, selv et så lite og enkelt dyr som en snegl, har også en etisk side.

Nettopp det at mange opplever et ubehag ved å drepe dem viser at det er slik. Vi vet lite hva en snegl føler, og bør derfor behandle den skånsomt. Det er naturlig å avlive den med en så rask metode som mulig. Dessuten bør vi bruke en metode som ikke virker negativt inn på den øvrige naturen. Dette tilsier at vi ikke bruker naturfremmede stoffer til avlivingen. Nedenfor nevnes noen av de mest aktuelle avlivingsmetodene.

Det er også et viktig å bruke minst mulig tid per snegle, for da rekker du å fjerne flere på den tida du setter av til å jakte snegler.

 

Ut fra de overnevnte momentene anbefaler vi følgende metoder:

1) Dele sneglen i to med en spade, saks eller annet redskap, det er ikke nødvendig å samle dem opp.
2) Ha dem i en beholder og helle kokende vann over.
3) Putte dem i en plastboks og legge den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett døgn.  

Etter at man har drept sneglene med en av de anbefalte metodene kan man trygt grave ned de døde sneglene i hagen eller kaste dem på komposten. Man behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler.  

Ut fra de overnevnte momentene fraråder vi derimot følgende metoder:  

1) Å legge sneglene i salmiakk.
2) Å strø salt over sneglene.
3) Å legge sneglene i en saltlake.

 

a a a