Del på Twitter Del på Facebook
Vinbergsnegl framkropp. Foto: Arild Andersen
Utskrift
Nytt og nyttig fra sneglenes verden
Vinbergsnegl framkropp. Foto: Arild Andersen

16. mai 2014:

Nå er tiden for å ta brunskogsneglene

De aller fleste brunskogsneglene i norske hager overvintrer som ganske små snegleunger. Vet du hvordan de ser ut?  De er ikke helt like de voksne, men det er nå de er lettest å bekjempe.

Les hele saken her


14. mai, 2013:

Vil spre kunnskap om brunskogsneglen

En ny folder er utarbeidet av Bioforsk for å spre kunnskap om brunskogsneglen til norske hageeiere. Hagesenterkjeden Plantasjen står for landsdekkende distribusjon.

Les hele saken her


14. mai, 2013:

Finst ingen vedunderkur mot sniglar

Nematodar (Nemaslug®), gjerne brukt i kombinasjon med “kannibalmetoden” der daude sniglar dynka i middelet vert brukt som åte, kan vere med på å redusere bestanden av små skogbrunsniglar i norske  agar. Men preparatet har ikkje dødeleg effekt på store sniglar, viser nye forsøk.

Les hele saken her


7. september, 2012:

Plukk egg av brunskogsnegl nå!

Å plukke egg er et svært godt tiltak mot brunskogsnegler som de fleste glemmer!

Les hele saken her


12. juli, 2012:

Ti på topp! Superrådene for å bli kvitt brunskogsneglene

Mange ber om å få de aller beste rådene i kampen mot sneglene. Her er våre ti beste anbefalinger!

Les hele saken her


11. juli, 2012:

Flere snegler i år

Det er svært mye brunskogsnegler mange steder denne sommeren. - Hovedårsaken til denne oppblomstringen er at sist vinter var ganske mild, forteller forsker Arild Andersen i Bioforsk. Telefoner og e-poster strømmer inn til Bioforsk Plantehelse denne sommeren, fra personer som sliter med mange brunskogsnegler i hagen. Henvendelsene kommer særlig fra Østlandsområdet.
Les hele saken på bioforsk.no

 

31. mars, 2011:

Hagefiende skifter navn

Våren står for døren, temperaturen stiger og de forhatte sneglene kryper fram fra sine frostfrie gjemmesteder. Nytt av året er imidlertid at hageeiernes verste fiende har fått enda et nytt navn: brunskogsnegl. Les mer her.

 

Leiesoldat vinner ikke sneglekrigen alene

Tidligere denne uka kom meldingen om at boasneglen (Limax maximus) spiser iberiaskogsnegl i en slik grad at sneglekrigen snart kan være over. Forsker Arild Andersen ved Bioforsk Plantehelse ønsker imidlertid å helle litt kaldt vann i blodet på forventningsfulle hageeiere. Les mer her.

 

Norsk doktorgrad på iberiaskogsnegl

Mandag 21. juni disputerte Bjørn Arild Hatteland til PhD ved Universitetet i Bergen. Avhandlingen hadde tittelen "Predation by carabid beetles (Coleoptera, Carabidae) on the invasive Iberian slug Arion lusitanicus". Les mer her

 

 

2. juni, 2010:
"I pose og sekk"

På Østlandet og Sørlandet har det i slutten av mai og begynnelsen av juni vært sammenhengende tørt og varmt vær i en lengre periode. Det nyter vel de fleste på denne tiden av året, ikke minst i hagen. På denne årstiden er de fleste iberiaskogsneglene små, under 4 cm. De er da ganske utsatt for å dø av uttørking. Hageeiere som vet at de har iberiaskogsnegl i hagen kan derfor regne med at en del av dem har tørket ut og dødd i løpet av de siste par ukene. Så blir det litt færre av de store å bakse med seinere på sommeren.

Iberiaskogsneglen har overlevd vinteren

Iberiaskogsneglen har lagt en tøff vinter bak seg, ja faktisk den tøffeste vinteren siden arten kom hit til landet for omlag 25 år siden. Mange har derfor stilt spørsmålet: Ble vi kvitt dem?

Våre egne foreløpige undersøkelser og tilbakemeldinger fra folk som bor langs kysten er ikke oppløftende. Det har blitt registrert aktive iberiaskogsnegler flere steder allerede. En foreløpig konklusjon er derfor at sneglene ser ut til å ha taklet vinteren godt. Det skyldes nok først og fremst at det har vært bra med snø de fleste stedene. Under snøen der sneglene har ligget har det vært bare noen få kuldegrader og stor fuktighet, noe som er gunstig for sneglene. Dersom en skal gå ut og lete etter iberiaskogsnegl på denne tiden av året er det viktig å være klar over at de fleste sneglene er små, under 1 cm. De er altså ikke på langt nær så lette å finne nå som når de er utvokst i juli-august.


Lite iberiaskogsnegl i tørr sommer

Som alle snegler er iberiaskogsnegl avhengig av fuktighet for å trives. Den forholdsvis lange perioden med varmt og tørt vær har redusert bestanden av iberiaskogsnegl de fleste stedene i Sør-Norge. Det kommer rapporter til Bioforsk Plantehelse fra mange hageeiere som har mindre av sneglene i år enn tidligere. Dette er også lovende med tanke på neste år, siden få snegler i år vil føre til mindre egglegging til høsten.


Ny norsk sneglebok!

Nylig ga Margrethe Geelmuyden ut boka "Den store sneglekrigen" på Aschehoug forlag. Det har blitt en lettlest, men samtidig faglig korrekt bok. Forfatteren har samabeidet med Bioforsk Plantehelse, som går god for det faglige nivået. Her er det mange gode råd i kampen mot sneglene! Den kan kjøpes hos bokhandlere, på Aschehoug sine nettsider, og i mange Plantasjen-butikker.

Arild Andersen

 

Nytt forskningsprosjekt på Iberiaskogsnegl

Norges forskningsråd har innvilget et forskningsprosjekt med tittelen "Integrated pest management of the invasive Iberian slug, Arion lusitanicus, in agriculture". Totalt vil prosjektet disponere ca.8 millioner kroner fordelt over 3 år (2009 - 2011). Prosjektet ledes av Bioforsk Plantehelse på Ås, men har også et nært samarbeid med forskere ved Universitetet i Bergen.

 

"Sneglemannen", bok av Knut Nærum

På nettsidene til Redd Barna kan du bestille denne spenningsboka skrevet av Knut Nærum. Med så mye oppmerksomhet omkring snegler i media de siste årene er det vel ikke noe rart at en forfatter griper tak i temaet. Kjøper du boka, så slår du to fluer i ett smekk: Du støtter Redd Barnas arbeid, og du får en lettlest spenningsbok.

 

Vinnerne av sneglekonkurransen er kåret

Onsdag 15 oktober ble vinnerne av sneglekonkurransen offentligjort. I høstsol i Botanisk Hage, Oslo, overrakte ekspedisjonssjef Guri Tveito fra Landbruks- og matdepartementet hovedpremien på NOK 10. 000,-. Les mer på nettsidene til Norsk Hageselskap.

 

Vellykket forskningsdag

Sist torsdag ble det gjennomført et vellykket arrangement på Ås i forbindelse med Forskningsdagene. Se info på nettsidene til Ås kommune

 

Snegler på Forskningsdagene

Bioforsk Plantehelse i samarbeid med Ås bibliotek arrangerer en "Treg dag" på Ås tordag 25.september 2008. Det er program fra kl.12 - 21, både ute og inne. Her kan du få hjelp til å identifisere snegler fra din egen hage, og lære mer om snegler, harlekinmarihøna og andre problemtiske småkryp. Tar du en utfordring, kan du også smake på både vinbergsnegl (escargot) og iberiaskogsnegl tilberedt av en mesterkokk!

 

 

a a a