Del på Twitter Del på Facebook
Snegler Loevemunn-og-tagetes-HK-200web.jpg
Utskrift
Brunskogsnegl og planter
Snegler Loevemunn-og-tagetes-HK-200web.jpg
Brunskogsnegl er ganske altetende, og den er spesielt glad i mange av våre nytte- og prydvekster, fordi de har god smak og er lettere å spise enn en del ville vekster.

Brunskogsnegler beveger seg langsomt fordi de hele tiden må skille ut slim som de sklir på for å komme seg fremover. Det koster å bevege seg, og dette kan være en god grunn for at de er trege i bevegelsen og at de er "generalister"  eller nesten  "altetende" i matveien. De har også utviklet god "luktesans" og med de nederste tentaklene kan de "smake" på maten før de bestemmer seg for å spise den.

snegler web Sommerblomster.jpg (Brødtekst (BF)) 

For å undersøke hvilke planter brunskogsnegl liker eller ikke, kan det utføres direkte observasjoner på snegler i naturen. Denne metoden har sine begrensninger fordi det er vanskelig å avgjøre om en snegl spiser eller bare sitter på planten. Det er heller ikke lett å observere hva snegler spiser på skjulte steder eller hva den spiser på om natten. De fleste vitenskapelige undersøkelser har derfor gått ut på å analysere snegleavføring. Dette regnes som en av de beste metodene for å gi et godt svar på hva snegler spiser.

Snegler foretrekker unge spirende planter og planter med saftig bladverk. Det kan hende at samme plantesort ikke er like spiselig for snegl når den er utvokst.   Når det gjelder planter som snegler ikke liker er det kjent at de ofte, men ikke alltid, unngår aromatiske planter, kryddervekster og busker, inkludert bærbusker. Nedenfor er en liste over noen av de planteartene som brunskogsnegl enten liker eller ikke liker. Listen oppdateres jevnlig.

Det ser ut til av sneglenes preferanser i matveien er nokså relative. Når det er mye å velge mellom, er det plantene til venstre som spises først, men når disse plantene ikke er tilstede, er det flere av dem til høyre som også blir angrepet.

Liker Liker ikke
Aster Astilbe
Bønner Begonia
Erter Bringebær
Fioler Bjørnebær
Hosta Dill ??
Hvite margeritter Fuksia
Høstfloks Geranium
Iris Isop
Jordbær Lavendel
Klematis Løvemunn
Kålvekster Margerittkultivaren Maggy White 
Krokus Pelargonium
Ligularia Rhododendron
Lupiner Roser
Løvetann Stikkelsbær
Persille Kjempevalmue
Potet Krypfredløs
Påskeliljer og andre liljer Blomkarse (?)
Riddersporer Petunia (?)
Salater Primula(?)
Selleri Ringblomst(?)
Sommergeorginer Steinfrø
Stemorsblomst  
Tagetes  
Vårfloks  
Valmuer  

 

De plantene det står spørsmålstegn etter, er arter som i noen sammenhenger er rapportert som «trygge», mens de andre steder også spises av brunskogsneglene. Det ser ut til av sneglenes preferanser i matveien er nokså relative. Når det er mye å velge mellom, er det plantene til venstre som spises først, men når disse plantene ikke er tilstede, er det flere av dem til høyre som også blir angrepet.

1.      De plantene det står spørsmålstegn etter, er arter som i noen sammenhenger er rapportert som «trygge», mens de andre steder også spises av brunskogsneglene.

a a a

snegler Primula.jpg

snegler Rod-rosebusk.jpg

snegler web Stemorsblom_preview.jpg

snegler web Tulipan.jpg

snegler web Tusenfryd.jpg

snegler web Valmue.jpg

Primula. Foto: Arild Andersen Rosebusk. Foto: Arild Andersen Stemorsblomster. Foto: Arild Andersen Tulipan. Foto: Arild Andersen Tusenfryd. Foto: Arild Andersen Valmue. Foto: Arild Andersen