Del på Twitter Del på Facebook
Escargot. Ill: Hermod Karlsen
Utskrift
Spiselige snegler
Escargot. Ill: Hermod Karlsen
Snegler utskiller mye slim. Slimet har flere formål, og et av dem er å gjøre sneglene lite attraktive som mat for andre dyr. Noen dyr som er sneglenes naturlige fiender spiser dem imidlertid allikevel, særlig når sneglene er små.

De fleste snegleartene er imidlertid ikke giftige, og dersom en blir kvitt det meste av slimet og bitterstoffene som det inneholder, kan de altså spises.

Flere kokker og andre som har tilberedt brunskogsnegl sier imidlertid at smaken er spesiell, og den kan ikke forventes å bli en populær matrett!  Enkelte steder i Norge, særlig langs kysten av SørNorge, finnes det imidlertid en snegleart som spises regelmessig. Vi snakker om vinbergsnegl, som i tilberedt tilstand kalles escargot. Dette regnes som en delikatesse, særlig i deler av Frankrike. Med jevne mellomrom har ulike personer fått tillatelse til å drive oppdrett av arten her i landet for levering til restauranter.  

Dersom du finner vinbergsnegl i din egen hage eller vet om andre steder der den forekommer, kan du jo lage escargot selv etter oppskriften nedenfor! Ved et søk på "escargot" på nettet vil en også kunne få mange tips til raffinerte snegleretter! 

Av vinbergsnegl lages det escargot. Foto: Arild Andersen (Brødtekst (BF))*
Av vinbergsnegl lages det escargot. Foto: Arild Andersen

Oppskrifter på escargot    

Forbehandling
La sneglene gå 5-6 dager uten mat for å tømme tarmen (helst i en trekasse, alternativt en plastbeholder med lufting). Skyll dem under rennende vann et par ganger de første dagene. Vask dem så under rennende vann.

Tilberedning
Ha sneglene oppi kokende vann i minst 3 minutter, og fjerne skallet Dersom en senere vil servere sneglene i skallene må en vaske og koke skallene på nytt Fjerne innvollene Legg sneglene i saltmettet vann i et kvarter Rens sneglene under rennende vann Kok sneglene i en til halvannen time i en væske som inneholder 2 deler vann og 1 del hvitvin, tilsatt krydder etter ønske (for eksempel salt, pepper, persille, timian, laurbær, løk og hvitløk) Stek sneglene med hvitløksmør i stekeovnen ved 200 grader til smøret smelter  

Det finnes egne brett med fordypninger som en kan legge skallene i, samt tenger og gafler til å holde sneglene med. 

a a a