Del på Twitter Del på Facebook
Sneglegnag i potetblad. Foto: Arild Andersen
Utskrift
Snegler som skadedyr
Sneglegnag i potetblad. Foto: Arild Andersen

Snegler kan bli et problem på flere måter når det blir mange av dem. Hovedproblemet er at de spiser på planter. I hager og kommunale bed kan det føre til mer eller mindre ødelagte blomsterplanter. I kjøkkenhagen kan blant annet jordbær og grønnsaker få store gnagskader, og i tillegg blir det mye slim på plantene.  


Dersom snegler gjør skade, skjer det ofte om natten. Om dagen derimot gjemmer sneglene seg bort, og vi ser dem kanskje ikke i det hele tatt. Det gjør at en ofte ser bare symptomene, og derfor er det viktig å lære seg å kjenne sneglesymptomene. Typisk for sneglegnag på blader er at bladnervene står igjen. Dette kalles skjelettering. Under binokularlupe vil man se at gnaget er skrått, til forskjell fra for eksempel gnag av sommerfugllarver, som gnager tvers gjennom bladet. Ofte ser man også noe glinsende slim som sitter igjen på plantene der sneglene har beveget seg. På knoller av for eksempel potet gnager sneglene hulrom.  

Hos yrkesdyrkere vil store snegleangrep føre til økt arbeid og økte utgifter til bekjempelse, og mulighet for redusert lønnsomhet ved redusert avling.  

Når snegler opptrer i store mengder i hagen og rundt huset kan de også bli et psykisk problem for dem som ønsker å bruke terrassen og hagen, særlig på sene sommerkvelder.  

På gangveier og sykkelstier der det er mye brunskogsnegl kan ihjelklemte snegler lokke til seg nye snegler som også blir drept. På den måten kan det bli store mengder drepte brunskogsnegl som fører til en klisset og lite tiltalende overflate.  

a a a
Snegler på påskeliljer. Foto: Brita Toppe Sneglegnag i kloever. Foto: Arild Andersen Sneglegnag i bygg 2. Foto: Arild Andersen Sneglegnag i bygg. Foto: Arild Andersen Skade av nettkjølsnegl i potet. Foto: Arild Andersen Skade av nettkjølsnegl i potet. Foto: Arild Andersen Skade av nettkjølsnegl i erter. Foto: Arild Andersen
Snegler på påskeliljer. Foto: Brita Toppe Sneglegnag i kløver. Foto: Arild Andersen Sneglegnag i bygg. Foto: Arild Andersen Sneglegnag i bygg. Foto: Arild Andersen Skade forårsaket av åkersnegl i potet. Foto: Arild Andersen Skade forårsakdet av åkersnegl i potet. Foto: Arild Andersen Skade forårsaket av åkersnegl i erter. Foto: Arild Andersen