Del på Twitter Del på Facebook
Mysteriesnegl forfra. Foto: Arild Andersen
Utskrift
Sneglenes ytre bygning
Mysteriesnegl forfra. Foto: Arild Andersen
Kroppen hos de landlevende sneglene består av hode, kappe og fot. Helt foran på hodet sitter munnen. Den har en såkalt raspetunge som er tett besatt med tverrekker av små tenner. Med disse river sneglen opp det den skal spise.

Hodet har dessuten to par tentakler (følehorn) som sneglen kan trekke inn når den hviler eller føler seg truet. Det ene paret tentakler er korte og sitter nær munnen. Over og litt bak disse sitter et par lengre tentakler med ett øye ytterst på hver av dem. Sneglene kan trekke kroppen godt sammen, men graden varierer litt fra art til art.  

Kappen ligger som en hudfold over den fremre delen av dyrets overside. På høyre side av kappen sitter det et åndehull som det går luft ut og inn av. Inne i kappehulen er det et fint blodkarnett, og dette fungerer som en lunge. Under kappen befinner kroppshulen med de indre organene seg. Resten av kroppen består for det meste av foten. Mange arter har en tydelig kant nederst rundt foten, det blir kalt en søm. Sømmen har ofte en farge som avviker fra resten av sneglen. Foten har en muskuløs krypesåle. Hvis man lar en stor snegl gå på en glassplate ser man fra undersiden tydelig hvordan musklene arbeider i bølgebevegelser når sneglen glir framover. Kjølsneglene har en karakteristisk struktur på bakkroppen som kalles kjøl. Det er en kortere eller lengre, mer eller mindre tydelig og skarp kant eller rygg som står opp helt bakerst og midt oppe på ryggen. Hos noen arter, for eksempel svart kjølsnegl, kan kjølen ha en farge som avviker fra resten av sneglen.  

Huden skiller ut slim fra spesielle kjertler. Kroppsslimet beskytter mot uttørking. Foran på foten sitter det en kjertel som produserer store mengder slim. Sneglen glir oppå dette slimet når den beveger seg framover. Kroppsslimet er gjerne mer seigt enn såleslimet, og de to slimtypene kan ha ulik farge.

Sneglens bygning. Tegning: Hermod Karlsen (Brødtekst (BF)) 

 

a a a