Del på Twitter Del på Facebook
Parring. Foto: Arild Andersen
Utskrift
Kjønnsliv, parring og egglegging
Parring. Foto: Arild Andersen
Kjønnslivet til landlevende lungesnegler er ganske komplisert. De er tvekjønnet (hermafroditter) og det vil si at de er både hann og hunn i samme individ. De aller fleste parer seg og utveksler sperm, svært få er selvbefruktende selv om de er tvekjønnet.

Før paring finner sted må de fruktbare sneglene finne hverandre. De kan følge hverandres slim først. Når et par finner hverandre bruker de gjerne litt tid på å bli kjent. De kryper rundt i ring, tar litt på hverandre, noen arter biter hverandre, og etterlater seg en hel del slim på bakken. Når de omsider ordner seg side om side, vrenger de ut kjønnsorganet, tvinner dem inn i hverandre, og utveksler sperm. Paringen kan ta opp til flere timer, det er litt forskjellig fra art til art. 

Paringsatferden til boakjølsnegl er ganske spektakulær. Boakjølsnegl parer seg i høyden, for eksempel i trær. Etter at de har "funnet" hverandre slipper de seg over kanten av en gren og blir hengende side om side i en ca 40 cm lang tråd av sitt eget slim. Her foregår paringen, og når det er ferdig slipper de seg ned på bakken og kryper hver sin vei.

Egg av iberiaskogsnegl. Foto: Arild Andersen (Brødtekst (BF)) 

Egglegging Etter paringen, som ofte skjer på sommeren, legger sneglene egg. Egglegging skjer oftest om høsten for brunskogsnegl og nettkjølsnegl. Eggene legges i klaser på 20-30 egg. Brunskogsnegl kan legge opp til 400 egg, og nettkjølsnegl opptil 500. Eggene legges i huler, jordsprekker eller under treplanker eller steiner, det varierer litt. 

Eggene til brunskogsnegl er ganske store (4 mm) og hvite eller melkehvite. Eggene til nettkjølsnegl er mindre (1-2 mm) og nesten gjennomsiktige. Også eggene til boakjølsnegl er nesten gjennomsiktige, men de er på størrelse med eggene til brunskogsnegl.  

a a a