Del på Twitter Del på Facebook
Utskrift
Nettkjølsnegl

(Deroceras reticulatum)


Akersnegl 4 Foto: Arild Andersen (Brødtekst (BF))
Klikk på bildet for større versjon.

Nettkjølsnegl er den vanligste skadelige sneglearten i Norge. Den ble tidligere kalt åkersnegl.

Kjennetegn
Nettkjølsnegl er en typisk kjølsnegl (åndehull bak midten av kappen og med en kjøl bak på ryggen), og som voksen og utstrakt er den 35-50 mm lang. Fargen er grå med et nettverk av brune furer. Den nærstående arten åkerkjølsnegl (D. agreste) er mindre vanlig. Den er lysere og mer ensfarget gråbeige. Eggene er runde, gjennomsiktige og omkring 2 mm i diameter. Unge snegler er som regel ensfarget og lysere enn de voksne.      

Livssyklus
Én generasjon tar vanligvis omkring 12 måneder. Det er for det meste egg som overvintrer, men en del voksne snegler kan også ses. Eggene legges ofte i grupper på omkring 20 egg i små jordhuler like under jordoverflaten. De klekker når temperaturen kommer over 5 varmegrader om våren, og de små sneglene utvikler seg til voksne i løpet av sommeren. Voksne snegler legger vanligvis egg om høsten etter parring, men overvintrende individer kan legge egg neste vår.      

Utbredelse
Nettkjølsnegl er utbredt og vanlig over hele landet. Den tåler tørrere forhold enn de fleste andre sneglearter, noe som gjør at den også kan trives blant annet ute i åpne korn- og grønnsaksåkre.  

Skade
Nettkjølsnegl gjør skade både i hager og ute i dyrka områder. I hager gnager den både på blomsterplanter og grønnsaker. I dyrka områder forekommer den særlig i grønnsaker, jordbær, kløver, oljevekster og korn.    

Bekjempelse
Les om hvordan du kan anlegge en hage der nettkjølsnegl ikke trives. Nemaslug er meget effektivt mot nettkjølsnegl i alle aldre. Også Ferramol og SmartBayt har god effekt. Yrkesdyrkere kan i tillegg bruke Skipper og Judge ved bekjempelse i åkre.

a a a
Egg nettkjølsnegl Foto SH.jpg Nettkjølsnegl. Foto: Arild Andersen Nettkjølsnegl skadd av nematode. Foto: Solveig Haukeland Nettkjølsnegl. Foto: Bioforsk/Arild Andersen Nettkjølsnegl 3 Foto: Arild Andersen

Egg av Åkersnegl. Foto: Solveig Haukeland

Åkersnegl. Foto: Arild Andersen

Åkersnegl skadd av nematode. Foto: Solveig Haukeland Åkersnegl. Foto: Arild Andersen Åkersnegl. Foto: Arild Andersen