Dyrkingssystem - langvarige forsøk på Apelsvoll
Forsøket med ulike dyrkingssystem ble anlagt på Apelsvoll i 1989, og er designet for å måle langsiktige effekter av ulike produksjoner og driftsintensiteter på avlinger og kvalitet, utvasking og avrenning av næringsstoffer, samt endringer av av jordas kjemiske, fysiske og biologiske egenskaper.

Forsøket består av 12 minigårder, der hver gård har et fireårig omløp der alle vekster dyrkes hvert år (hver gård har fire omløpsskifter). Til sammen er seks ulike dyrkingssystemer representert (to gjentak); halvparten har en husdyrløs åpen-åker produksjon med hovedvekt på korn, mens de resterende har en blandingsproduksjon av korn, melk og kjøtt (korn og eng i omløpet). Kuene på disse brukene eksisterer kun teoretisk, og produksjonen av melk, kjøtt og husdyrgjødsel beregnes ut fra grovfórproduksjonen (eng) og kraftfórbruket (egenprodusert korn og/eller innkjøpt kraftfór). I begge produksjonsgrupper er både økologisk og konvensjonell driftspraksis representert.

 

ForsideDyrkingssystem.jpg

a a a