Tingvoll sol- og bioenergisenter
Sologbio nov 2011.jpg
Tingvoll sol og bioenergisenter er et regionalt kompetansesenter som skal arbeide for å øke interessen for og kunnskapen om sol- og bioenergi, og bidra til  bærekraftig energibruk - Velkommen på besøk/omvisning!


Følg oss på facebook og twitter: @sologbio

Ønsker du informasjon om erfaringer fra og utviklingen innen løsninger for utnyttelse av sol- og bioenergi?

Vi har fullskala biogass-, flisfyring- og solvarme-anlegg samt demonstrasjonsanlegg for solstrøm. I tilknytning til senteret er det forskningsaktivitet innen biogass, utnyttelse av solvarme og varme fra kompost med mere. Senteret tilbyr også omvisning på småkraft-anlegg.

Presteboligen for Tingvoll med oppvarmingsløsning basert på varmepumpe, vakuumrørsolfangere og vedovn med vannkappe er også visningsanlegg for senteret. Et av prosjektene ser på hvordan man sammenstiller ulike fornybare energiformer i større systemer for energiproduksjon som fleksibelt utnytter den til envher tid tilgjengelige energi. Vind-, vann-, sol- og bioenergi i ett og samme system!

Senteret er lokalisert på Tingvoll gard og hvis ønskelig kan vi også tilby informasjon om den økologisk melkedrifta på gården og en tur i det runde fjøset! Vi tilbyr også besøk i demonstrasjonhagen for småhagebrukere - Stjernehagen.

En av våre aktiviteter er elektrisitetsundervisning og undervisning om fornybar energi for 6.trinn i samarbeid med Nordmøre Energiverk AS. Aktuelt for ditt energiselskap? Ta kontakt.

Kontakt:

Ingvar Kvande,              ingvar.kvande@bioforsk.no, tlf 930 15157

Joshua Fenton Cabell,   joshua.cabell@bioforsk.no, tlf 920 10443

Adresse: Tingvoll Sol- og bioenergisenter, Gunnars veg 6, 6630 Tingvoll

Kart/Veibeskrivelse

Tingvoll sol- og bioenergisenter er et av tre senter for fornybar energi opprettet av Møre og Romsdal Fylkeskommune. De to andre er nasjonalt vindenergisenter på Smøla og kompetansesenteret for havenergi på Runde

a a a

sologbio 1.jpg

sologbio 2.jpg

sologbio 3.jpg

sologbio 4.jpg

sologbio 5.jpg

sologbio 8.jpg

sologbio 20.jpg

sologbio 21.jpg

sologbio 29 KV.jpg

Leder i prosjektgruppa for Sol- og Bioenergi, Erik Moen

En oversiktlig modell av en varmepumpe fra Svorka energi AS kan en se på Sol- og bioenergisenteret på Tingvollgard.

Ketil Valde fra Bioforsk Økologisk og Håvar Bettum fra Bettum Solvarme er sentrale i oppbygginga av Sol- og Bioenergerisenteret på Tingvoll.

Installering av FlexiHeat solfangere. På bildet Eirik Fossen fra Bare Rør AS.

Luftsolfanger for luft til luft varme der vifta blir drevet av solceller.

Rør i rustfritt stål med 18mm Aeroflex laget av EPDM med ekstra beskyttende PE-belegg på utsiden. Innebygget giverkabel til temperatursensor i solfanger.

Et gardsanlegg for biogass er instalert på Tingvoll gard. Bioforsk Økologisk skal gjennomføre forsøk med bruk av biorest som gjødsel.

Biogassanlegget på Tingvoll gard.

Bølgemåler drevet av solceller.