Arktisk Verdiskaping 2016
Deltakende produkter i Arktisk Verdiskaping 2015
Årets vinner ble kautokeino Rein med produktet "Tørket fjellgull" - et kanonbra nydelig prdukt med et lekkert design. På andre plass kom Halvorstradisjonsfisk med "Halvors Bokna Loin" og på tredje plass kom Nordlysmat med "Salt med køkebær".

Nedefor gjengis pressemeldingen av Inger-Gunn Sande (Nordnorsk kommunikasjon)

"GULL til Fjellgull og Finnmark

Bedriften Kautokeino Rein gjorde reint bord i konkurransen om det beste og mest nyskapende nordnorske matproduktet. –Genialt! Kanonbra! Nydelig! utbrøt juryen, mens de smakte seg gjennom det tørkede reinsnacket, «Tørket Fjellgull». Juryen var samstemt i at dette var en verdig vinner, og framhevet det lekre designet: - Produktet er flott som suvenir eller gave, eller som eksklusiv tursnacks. Juryen var også imponert over at Kautokeino Rein med dette produktet har klart å utnytte hele dyret på en bærekraftig måte.

Kautokeino Rein er en familiebedrift som produserer reinkjøtt fra egne reinsdyr. De bruker tradisjonelle metoder for å foredle kjøttet.

Bokna begeistret

Halvors Boknafisk Loin framkalte også godlyder fra en fornøyd jury. Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø har levert produkter i flere år av meget høy kvalitet, med lekkert design. Boknafisken Loin er et forbrukervennlig produkt, der Halvors har tatt i bruk en gammel nordnorsk tilberedningsmetode. Fisken har god smak og god konsistens som vil dekke et stort marked, mener juryen.

Spennende salt

Nordlysmat i Alta stakk av med bronsen for det rykende ferske produktet «Salt med krøkebær». Juryen mente at designet var informativt og lekkert, og at det lillafargede saltet her var en del av selve designet. Juryformann Johnny Trasti slo fast at det eneste som irriterte han med dette produktet, var at han ikke hadde funnet på det selv!

Hederlig omtale gikk til ReinPatè fra Bugøynes Produksjon - et produkt med nydelig smak som etter juryens mening fortjener en flott innpakning. Reinpatèen passer både som pålegg og som forrett, til hverdags eller til fest. Et produkt med stort potensial, mener juryen.

I fjor gikk gullet – for 2. år på rad - til Bedriften Lundal Nord fra Nordland.

 
FAKTA:

Juryleder er Johnny Trasti, som driver Trasti & Trine sammen med Trine K. Lyrek. Trasti ble utnevnt til Årets Kjøkkensjef i 2009, og har flere utmerkelser i faget. Med seg i juryen hadde han Karine Kimo Pedersen i Arktisk Design, Kent Ove Josefsen, ferskvaresjef på COOP Mega i Alta, og Kristen Albert Ellingsen, førstelektor i markedsføring og serviceledelsesfag ved UiT, Norges Arktiske Universitet.

1.premien er på 30.000 kroner, og 2. og 3. prisen er på hhv 10.000 og 5.000 kroner. Konkurransen støttes av fylkeskommunene i Finnmark, Troms og Nordland, i tillegg til Sparebank1 Nord-Norge, Nortura Proff, Norges Råfisklag, NIBIO, Lerøy og Norrges sjømatråd."

 

Styrke nordnorsk mat

Konkurransen ble arrangert i Alta den 20-21 sept. Utover førstepremien, heder og ære deler vi også ut andre- og tredjepremie. I tillegg vil produkter som utmerker seg motta hederlig omtale. Konkurransen er en fin arena for å få  oppmersomhet rundt din bedrift og dine produkter. 

Målet med denne konkurransen er å stimulere til nyskaping, produktutvikling og bedriftsutvikling innenfor matsektoren i Nord-Norge og bidra til å profilere kvalitetsprodukter fra landsdelen. Produktene må ha håndverksmessig kvalitet og egenart knyttet til region, råvarer, mattradisjoner og/eller smak. Produktene evalueres bl.a. ut fra grad av innovasjon, bruk og profilering av nordnorske råvarer teller, i likhet med bruk og profilering av nordnorsk identitet og det kommersielle potensialet. Førstepremien er på 30.000 kroner, og 2. og 3. prisen er på hhv 10.000 og 5.000 kroner.

NIBIO har siden 2002, da denne konkurransen startet opp, deltatt i planlegging og gjennomføring av konkurransen som eies av NHO reiseliv Nord-Norge.

Årets utlysning finner du her.

Er du intressert i hvordan det har gått i de tidligere konkurransene kan du klikke deg in på linken i høyre marg.

Har du spørsmål kan du ta kontakt med;
Lise Haug Halvorsen lise.haug@nibio.no NIBIO, 934 98 755
Kristin Pettersen kristin.pettersen@nhoreiseliv.no  NHO Reiseliv Nord-Norge/Reiseliv i Nord AS, 917 69 296

a a a