Arktisk Verdiskaping 2015
Deltakende produkter i Arktisk Verdiskaping 2015
 Arktisk Verdiskaping 2015 arrangeres den 15.-16. september i Tromsø på Nordnorsk Storhusholdningsmesse i Fløyahallen. Vi håper på stort interesse og ønsker deltagere fra både tidligere og nye produsenter. Vi oppfordrer spesielt produsenter av sjømat til å delta. 

Da er planleggingen av av årets arktisk verdiskapingskonkurranse igang igjen.
Mer informasjon om konkurransen kommer etter hvert.

Fjorårets vinnere

Kjøttprodusenten Lundal Nord fra Breivik i Salten stakk av med seieren i konkurransen i fjor.

De saftige og smakfulle kjøttkakene som var fjorårets vinnere imponerte juryen, i tillegg til suveren innpakning og topp design.  – Her får vi både historien og produktet samtidig, den skiller seg definitivt ut i mengden og har et stort markedspotensial, sa en fornøyd juryleder, Stian Haugnes, til daglig kjøkkensjef ved Thon Hotel Lofoten.

– Jeg er skikkelig glad - og overrasket! Det sier Tor Olav Lundal, en av tre brødre som driver familiebedriften ilag med faren. Han mener mye av suksessen skyldes den nye innpakningen som de har lagt ned mye energi i å utvikle sammen med designbyrået TANK. Oppskriften er basert på bestemors kjøttkaker, ispedd gode råd fra lokalbefolkninga i Breivik som prøvesmakte varene.

2. plass og 3. plass
På 2. plass i skarp konkurranse med andre lokale matprodukter fra hele landsdelen kom Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein, Jergul i Finnmark. -Kjempegodt, utbrøt juryen om dette produktet og roste et profesjonelt design, god tekst og lekker innpakning: - Et perfekt produkt som suvenir/gave, som profilerer Nord-Norge på en flott måte. Produktet er klart for det nasjonale markedet og det kan nå langt i ett internasjonalt marked, mener juryen. Bronsen gikk til Mosjøen Mikrobryggeri for «en riktig smaksbombe fra Helgeland», Helgelandsporteren «Bekmørtna». Dette er et urteøl med lokal lynghonning og håndplukkede røsslyngblomster. Juryen roste ølet for morsomt og lokalt navn, fin etikett og mente at ølet var knallgodt, nyskapende og spennende.

Hederlig omtale
Hederlig omtale tilfalt «Polarsalt» fra Kvarøy Saltsyderi i Lurøy kommune. Juryen ble begeistret for håndtverket (den eneste i Norge og en av to i Europa som bruker vedfyring som energikilde), for det gode navnet og også for den milde smaken av hav. Produktet bør stå på alle nordnorske bord innen tre år, mener juryen. Designet var lekkert, innpakningen flott og innholdet raust, sa en fornøyd jury. De framhevet også historien bak produktet, som de mente kom godt fram.

Alle fjorårets premierte i konkurransen, fra venstre Ørjan Dahl Olafsen, Kvarøy Saltsyderi, Karen Utsi Sara fra Skodi Rein, Tor Olav Lundal fra Lundal Nord AS og Stian Skogly fra Mosjøen Mikrobryggeri AS

 

Produktene som deltok i året Arktisk Verdiskaping stillt ut under Nordnorsk Storhusholdningsmesse. I bakgrunnen foregår konkurransen Arktisk Meny.

 

Styrke nordnorsk mat

Målet med denne konkurransen er å stimulere til nyskaping, produktutvikling og bedriftsutvikling innenfor matsektoren i Nord-Norge og bidra til å profilere kvalitetsprodukter fra landsdelen. Produktene må ha håndverksmessig kvalitet og egenart knyttet til region, råvarer, mattradisjoner og/eller smak. Produktene evalueres bl.a. ut fra grad av innovasjon, bruk og profilering av nordnorske råvarer teller, i likhet med bruk og profilering av nordnorsk identitet og det kommersielle potensialet. Førstepremien er på 30.000 kroner, og 2. og 3. prisen er på hhv 10.000 og 5.000 kroner.

 Er du intressert i hvordan det har gått i de tidligere gjennomførte konkurransene kan du klikke deg in på linken i høyre marg.

Bioforsk har siden 2002 da denne konkurransen startet opp deltatt i planlegging og gjennomføring av konkurransen som eies av NHO reiseliv Nord-Norge. Har du spørsmål kan du ta kontakt med; Lise Haug Halvorsen lise.haug@bioforsk.no 934 98 755
Kristin Pettersen kristin.pettersen@nhoreiseliv.no   917 69 296

a a a