Del på Twitter Del på Facebook
Nyhøstet jordskokk - foto Randi Seljåsen.jpg
Utskrift
Jordskokk
Nyhøstet jordskokk - foto Randi Seljåsen.jpg
Jordskokk er en av våre få flerårige grønnsaker. Det latinske navnet Helianthus tuberosus  kommer av de greske ordene helios som betyr sol, anthos som betyr blomster og tuberosus som betyr "som har knoller".

Direkte oversatt blir det botaniske navnet 'knollsolsikke' på norsk. Det norske navnet som brukes er imidlertid jordskokk, en forkortet form av jordartiskokk, som er avledet av det tyske navnet Erdartischoke. Denne betegnelsen har planten fått fordi smaken kan minne noe om grønnsaken artiskokk (Cynara scolymus) som også er en stor flerårig plante i kurvblomstfamilien. Jordskokk har høye stengler (1.8 til 2.4 m), et kraftig bladverk og gule blomster som minner om solsikkeblomster, men er mye mindre. De underjordiske stengelknollene minner om potet, men har mer knudrete overflate. Sorter som har mest mulig jevn form er enklest å skrelle og blir derfor foretrukket.

Jordskokk dyrkes omtrent som potet og knollene har blitt brukt som mat av indianere i Sør- og Nord- Amerika i uminnelige tider. Man vet ikke med sikkerhet når man startet med dyrking av jordskokk i Norge, men man vet at planten først ble omtalt her til lands i 1694. Trolig ble jordskokk bare dyrket i beskjedent omfang sammenlignet med poteten, som med sitt høye innhold av stivelse var en viktig energikilde i kostholdet på den tiden. Den senere tidens økte fokus på lavt innhold av karbohydrater i kostholdet gir imidlertid nye muligheter for jordskokk som en viktig plante i kostholdet.

Jordskokk knoller finnes foreløpig i et begrenset omfang i dagligvarehandelen her til lands. En av årsakene kan være at grønnsaken er lite kjent og at vi ikke har tradisjon for å bruke den. Det bør ligge til rette for en økt norsk produksjon og leveranse av jordskokk med frisk nyhøstet vare både høst og vår. 

a a a

Jordskokk DSCN0041 web.jpg

Jordskokk Avella Elverum saml blomstring økol felt 16 sept 05 web.jpg

Jordskokk 07 Bladmassen til Elverum 11 10 G Guren landvik web.jpg

Jordskokk 2007_02270055 web.jpg

Jordskokk Vaskbare knoller web.jpg