NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Plukk egg av brunskogsnegl nå!
Brunskogsnegl. Foto: Arild Andersen

Å plukke egg er et svært godt tiltak mot brunskogsnegler som de fleste glemmer.


Når høsten kommer slutter de fleste av oss å bruke hagen. I stedet overlater vi den til sneglene. Det er ikke så smart! Våre undersøkelser viser nemlig at de fleste eggene av brunskogsnegl blir lagt i august-september (se figur). Eggene er trill runde, ca. 3 millimeter i diameter og helt hvite når de blir lagt. Etter hvert blir de mer gulhvite. De legges i klumper på 20-50 egg, og er lette å få øye på i den mørke jorda. Sneglene gjemmer dem litt bort, men de er allikevel som regel lette å finne. De legges under trebiter, steiner og alt annet som kan ligge direkte på jorda.

De fleste eggene klekkes i løpet av oktober-november, og de små, nyklekte sneglene er svært vanskelige å finne. En bør derfor benytte anledningen i september-oktober til å finne disse eggklasene og destruere eggene! Det kan gjøres for eksempel ved samle eggene i en bøtte og helle kokende vann over dem.

En kan også legge ut ”eggfeller”, det vil si plankebiter og biter av matter og liknende ting rett på jorda (fjern vegetasjonen under fellene) for å oppmuntre sneglene til å legge eggene sine der. Så kan en seinere samle opp og destruere de eggene som blir lagt der. Eggfellene legger en naturligvis først og fremst ut i de områdene der en har sett en del snegler om sommeren.

 

Egg av brunskogsnegl. Foto: Erling Fløistad.
Egglegging av brunskogsnegl i en løvskog i Vestfold høsten 2011.

 

 

 

 

a a a