NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Ti på topp! Superrådene for å bli kvitt brunskogsneglene
Brunskogsnegl. Foto: Arild Andersen

Mange ber om å få de aller beste rådene i kampen mot sneglene. Her er våre ti beste anbefalinger!


Det finnes ikke EN enkel og billig løsning for å bli kvitt dem dersom en har mange snegler i hagen. Man må dessverre belage seg på enten a) å gjøre en stor arbeidsinnsats og/eller b) å bruke en del penger dersom en skal få jobben gjort. Våre erfaringer tilsier at følgende metoder er de mest effektive. Rådene står ikke nødvendigvis i en prioritert rekkefølge, for hvilke råd som er best kan variere fra hage til hage.

Snegleekspert Arild Andersen gir deg sine ti beste tips for hvordan du kan bli kvitt brunskogsneglene. Foto: Morten Günther

Generelt anbefaler vi å gjøre forebyggende tiltak (råd nummer 1, 2, 3, 5 og 8) før en tar i bruk bekjempingsmetodene. 

1. Sjekk plantene grundig ved kjøp. Dersom du ikke har brunskogsnegler i hagen, så vær påpasselig ved plantekjøp. Sjekk pottene og eventuelle plantebrett for blindpassasjerer. Sett helst også de nyinnkjøpte plantene i karantene. Plasser dem da f.eks. i et vannbad en ukes tid og gå over plantene og pottene ofte, særlig om kvelden og tidlig morgen. Dersom du finne snegler bør du returnere alle plantene. Resten av rådene gjelder for de som allerede har brunskogsnegl i hagen:

2. Gjør hagen tørrere. Fuktighet på bakken er svært viktig for at sneglene skal trives. Alt som kan gjøres for at det tørker opp etter nattedogg og regnvær er derfor en stor fordel. Hold ALL vegetasjon kortklipt, og klipp vekk nederst på busker og hekker. Bortsett fra en kortklipt plen, sørg for at det er helt fritt for vegetasjon de nederste 20 centimetrene opp fra bakken. Dette er et tiltak som for mange vil kreve stor innsats.

3. Fjern alle gjemmesteder. Sneglene trenger å gjemme seg bort om dagen (for å unngå tørke) og om vinteren (for å unngå kulde). Steinmurer med mange glipper mellom steinene og store, åpne komposter er eksempler på slike steder. Gjør en jobb av å fjerne slike ting. Komposten bør aller helst være lukket, men en binge laget av tre som står på et grusbelagt område fungerer også godt. Også dette er et tiltak som for noen vil kreve en stor innsats.

Snegleegg drepes i kokende vann. Foto: Arild Andersen

4. Plukk egg i september-oktober. Brunskogsnegl legger egg i august-september. Eggene gjemmes gjerne under steiner, plankebiter og liknende. De ligger i klaser på 20-50 egg, og er hvite og trill runde med en diameter på ca.3 mm. Slike eggklaser er derfor lette å se mot den mørke jorda. Legg gjerne ut noen små matter, keramiske fliser eller liknende som sneglene kan legge eggene under. Eggene drepes i kokende vann.

5. Fjern sneglenes livretter. Vi vet en del om hvilke plantearter sneglene foretrekker. Bruk derfor først og fremst de plantene som sneglene ikke er så glade i. Eksempler på planter som bør unngås er fløyelsblomster (Tagetes) og sommergeorginer. Eksempler på planter som ikke er så populære hos sneglene er roser og rhododendron. Dersom du MÅ ha noen av de plantene sneglene elsker, så ha dem i urner.

6. Gå aldri alene. Denne gamle fjellvettregelen er god også når det gjelder bekjempelse av snegler. Gå sammen med naboene og gjør en felles aksjon av sneglekampen. Det har mye større effekt enn dersom en er alene om det, og noen ikke deltar i det hele tatt. Sameier, velforeninger, borettslag og grendelag bør se sitt ansvar her!

7. Behandle hagen med Nemaslug. Nemaslug er et biologisk preparat som kan kjøpes på plantesentra. Dersom det er vanskelig å få tak i det der du bor, så ta kontakt med L.O.G. i Oslo, som er importør. De bør vite hvor du kan få tak i stoffet. Nemaslug inneholder mikroskopiske rundormer som går inn i sneglene og dreper dem. Det dreper også andre snegler enn brunskogsnegl, men er helt ufarlig for andre organismer (f.eks. meitemark). Du kan bruke det på to måter (gjerne begge): 1) Bland det med vann og sprøyt det ut i de områdene der det er mest snegler. Gjør det en kveld som det er vått, så flest mulig snegler er framme og treffes av preparatet. 2) Klipp opp en del snegler, dynk dem i midlet og legg dem ut som et åte. Andre snegler vil spise de døde sneglene og få parasitten i seg. Det er dette som kalles "kannibalmetoden". I våre forsøk har Nemaslug vært mest effektiv mot brunskogsnegler når de er små (opptil 1 cm lange). Vi anbefaler derfor å bruke denne metoden først og fremst når de fleste sneglene er små, altså på varme dager i mai og september.

En steingard er flott å se på, men har mange gjemmesteder for sneglene. Foto: Arild Andersen

8. Sett opp en barriere. Dette bør gjøres på en kant av hagen der du ser at mye snegler kommer inn, f.eks. fra et fuktig område eller en nabo som ikke bekjemper sneglene. Det er flere effektive barrierer som kan kjøpes på internett. Gå til våre sneglesider for å få informasjon om tre barrieretyper som kan kjøpes. Alle tre typer virket godt i våre forsøk. Det er imidlertid svært viktig å sørge for jevnlig vedlikehold av en barriere for å få fullgod effekt. Hvis den settes opp men ikke etterses kan det fort bli steder der sneglene kommer seg rundt barrieren. Dette rådet krever både innsats og penger, men kan være effektivt hvis det stadig kommer nye snegler inn i hagen.

9. Behandle hagen med et sneglemiddel. Dersom du er komfortabel med å bruke et giftmiddel i hagen, så kan du kjøpe et preparat som inneholder jernfosfat (f.eks. Ferramol eller SmartBayt). Det er flere slike preparater i handelen, så det bør være lett å skaffe seg det fra et plantesenter. Dette er midler som er formulert som et åte du strør ut i hagen. Sneglene kommer og spiser det, og gjemmer seg bort og dør. Mengden du må bruke er avhengig av hvor mange snegler du har. For å få fullgod effekt er det viktig å bruke nok middel. Dette er et av de rådene som ikke krever stor innsats, men som koster en del.

10. Dekk jorda med noe sneglene ikke liker å bevege seg på. Her er det mange "kjerringråd" ute og går. Vi kan nevne i fleng stoff som har vært nevnt: hønsegjødsel, tang, alginat, kaffegrut, kakaoflis, kalk, bark og ull. Det finnes sikkert fler. Felles for de fleste ser ut til å være at de har en viss effekt en kort tid, men særlig etter noen dagers regnvær har de liten eller ingen effekt lenger. Vi anbefaler derfor IKKE dette brukt som sneglemidler, men vi sier at hvis en bruke slike midler av andre årsaker, så vil en få en tilleggseffekt på sneglene en kort periode. Av midlene nevnt over skiller kanskje bark seg ut. Dersom en dekker med bark vil sneglene ikke finne noe av interesse der (ugrasset blir jo borte), og stort sett holde seg unna. En må bare passe på at det ikke blir glipper under den duken en legger barken oppå, for det kan bli et godt gjemmested for sneglene.

Sluttbemerkning: En kan ikke forvente å bli HELT kvitt sneglene, selv etter en stor innsats. Men en kan ende opp med så få snegler i hagen at det blir greit å leve med!

a a a