NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Flere snegler i år
Snegler Iberiaskogsnegl Iberiaskogsnegl-pa-blad web.jpg

Det er svært mye brunskogsnegler mange steder denne sommeren. - Hovedårsaken til denne oppblomstringen er at sist vinter var ganske mild, forteller forsker Arild Andersen i Bioforsk.


Telefoner og e-poster strømmer inn til Bioforsk Plantehelse denne sommeren, fra personer som sliter med mange brunskogsnegler i hagen. Henvendelsene kommer særlig fra Østlandsområdet.

Brunskogsnegler i bøtte. Foto: Arnstein Staverløkk

- Med bakgrunn i egne og andres forsøk hjelper vi til så godt vi kan med gode råd, sier Arild Andersen. Han anbefaler sterkt alle som plages med snegler å ta en titt på nettsidene til Bioforsk, der det er hjelp å finne, dersom en tar litt tid til å studere temaene under "Bekjemping av snegler".

Les mer på bioforsk.no/snegler

Anbefaler råd basert på forskning
- Vi anbefaler sterkt at de med snegleproblemer gjør dette. Også andre steder på nettet kan en finne mange råd, men rådenes kvalitet varierer. Våre råd baserer seg på egen og andres dokumenterte forskning, tilføyer forskeren.

De to foregående somrene har det vært relativt lite brunskogsnegler, men i år er det svært mye igjen.

- Dette er helt sammenfallende med de vintrene vi har hatt i det siste. Etter to strenge vintre 2009/2010 og 2010/2011 var det lite brunskogsnegl de etterfølgende somrene, men etter den siste, milde  vinteren har det blitt mange snegler. Det skyldes sannsynligvis at mange snegler har greid overvintringen, forteller Andersen.

a a a
Avliving av snegler

I løpet av de siste årene har det blitt vanlig for mange hageeiere og andre å drepe mye snegler i løpet av en sommer. Det å avlive et dyr, selv et så lite og enkelt dyr som en snegl, har også en etisk side.

Nettopp det at mange opplever et ubehag ved å drepe dem viser at det er slik. Vi vet lite hva en snegl føler, og bør derfor behandle den skånsomt. Det er naturlig å avlive den med en så rask metode som mulig. Dessuten bør vi bruke en metode som ikke virker negativt inn på den øvrige naturen. Dette tilsier at vi ikke bruker naturfremmede stoffer til avlivingen. Nedenfor nevnes noen av de mest aktuelle avlivingsmetodene. Man kan selvfølgelig også tenke seg andre mer eller mindre hensiktsmessige måter å gjøre det på.  

Ut fra de overnevnte momentene anbefaler vi følgende metoder:

1) Klippe sneglen i to med en saks, spade eller annet redskap.
2) Ha dem i en beholder og helle kokende vann over.
3) Putte dem i en plastboks og legge den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett døgn.  

Etter at man har drept sneglene med en av de anbefalte metodene kan man trygt grave ned de døde sneglene i hagen eller kaste dem på komposten. Man behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler.  

Ut fra de overnevnte momentene fraråder vi derimot følgende metoder:  

1) Å legge sneglene i salmiakk.
2) Å strø salt over sneglene.
3) Å legge sneglene i en saltlake.