NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Sneglene kommer!
Brunskogsnegl. Foto: Arild Andersen

Brunskogsneglen (Arion vulgaris) var tidligere kun et problem i privathager i noen kyststrøk. Nå er den også i ferd med å bli et problem i landbruket.


Brunskogsneglen ble første gang påvist i Norge i 1988, men siden den gang har arten spredt seg til stadig nye steder. Arten synes nå å være mer eller mindre sammenhengende utbredt langs kysten fra Hvaler til Trondheimsfjorden. Dessuten er den funnet spredt helt nord til Troms, og begynner å få fotfeste en del steder i innlandet. Snegler beveger seg som kjent med sneglefart. Den raske spredningen her i landet er følgelig forårsaket av menneskelig aktivitet, i første rekke spredning med planter og jord.

Brunskogsnegl. Foto: Arild Andersen

Gunstig snegleforhold i Norge
Værforholdene kan være avgjørende for brunskogsneglens suksess i Norge. Varmt og tørt sommervær fører til at en del egg og små snegler rett og slett tørker ut. Mange snegler dør også dersom det kommer lengre perioder med barfrost om vinteren. Fuktig og mildt vær derimot fører til at det blir svært mye snegler. I følge litteraturen kan hvert individ produsere opptil 400 egg, men oftest legges det trolig noe færre. Eggene legges i jordhuler eller i komposthauger, særlig i august-september. Eggene legges i klumper, hver med 20-30 egg. Klekking av eggene skjer i løpet av høsten, og de nyklekte små sneglene overvintrer. I løpet av neste vår og sommer spiser de seg store, og om høsten parer de seg og legger egg.

Jordbærdyrking truet av snegler
De aller siste årene har sneglene også begynt å invadere jordbær, grønnsaker og gras. Ja, enkelte jordbærdyrkere har faktisk valgt å gi opp hele produksjonen på grunn av problemer med sneglene. Ved produksjon av rundballer laget av gras med mye snegler har en også registrert helseproblemer hos husdyra. Bioforsk Plantehelse arbeider med disse problemstillingene i et flerårig prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd.

a a a
Hvordan bekjempe sneglene i hagen?

Brunskogsneglen (Arion vulgaris), er mest aktiv i skumringen, om kvelden og om natten, forteller forsker Solveig Haukeland ved Bioforsk Plantehelse. Den beste metoden for å holde sneglebestanden i sjakk er derfor å ta en plukkerunde i hagen før man legger seg om kvelden.

Hvordan avlive snegler

- Mange hageeiere har plukket snegler i hundre- eller tusentall. Sneglene er mest aktive i skumringen og når det er fuktig i været, så under slike forhold får man tatt flest snegler. Når det er tørt gjemmer de seg i sprekker i jorda eller andre steder som holder på fuktigheten. Sneglene avlives ved å fryse dem ned eller ved å helle varmt vann over dem. Deretter kan de graves ned i hagen og bli en del av jorda igjen. Det finnes også åtemidler og et biologisk bekjempelsesprodukt som kan være en effektiv bekjempelsesmetode i tillegg til plukking.