NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Hagefiende skifter navn
Brunskogsnegl. Foto: Arild Andersen

Våren står for døren, temperaturen stiger og de forhatte sneglene kryper fram fra sine frostfrie gjemmesteder. Nytt av året er imidlertid at hageeiernes verste fiende har fått enda et nytt navn: brunskogsnegl.


Navneforvirringen har vært stor rundt disse sneglene, erkjenner snegleforsker Arild Andersen ved Bioforsk Plantehelse. Norske forskere har så langt brukt navnet iberiaskogsnegl, men navn som brunsnegl, mordersnegl, iberiasnegl, kannibalsnegl, drapssnegl og spansk vegsnegl har også vært i bruk - ikke minst i media. Ny kunnskap har gjort at Artsdatabanken nå har valgt å se på navnsettingen på nytt.


Iberiaskogsnegl (Arion lusitanicus) er en art som hovedsakelig forekommer lengst vest i Europa, nærmere bestemt i Portugal og Spania. Inntil nylig trodde man at det var denne arten som hadde spredt seg nord- og østover til store deler av Europa, men nyere undersøkelser viser at dette ikke er tilfelle. I dag mener forskerne at de sneglene som har skapt irritasjon og fortvilelse hos norske hageeiere ikke er iberiaskogsnegl, men brunskogsnegl (Arion vulgaris) - en nærstående art som oppsto i Sør-Frankrike. Både brunskogsnegl og iberiaskogsnegl tilhører en liten gruppe av store arter i slekten Arion. Disse er nær beslektet med artene svartskogsnegl (Arion ater) og rødskogsnegl (Arion rufus).


- For å unngå misforståelser kommer vi konsekvent til å benytte navnet brunskogsnegl heretter, forteller Andersen. Han regner imidlertid med at det vil ta litt tid før det nye navnet er innarbeidet hos folk flest.


Flere sneglearter får nytt navn
Det er imidlertid ikke bare brunskogsneglen som har fått nytt navn i løpet av vinteren. Artsdatabanken har en rekke nye navn ute til høring og kjente arter som bl.a. åkersnegl og boasnegl har også fått nye navn.


- Vi har forsøkt å oppdatere Bioforsk sine sneglesider, forteller Andersen, men i eldre publikasjoner vil de gamle navnene fortsatt være i bruk. For å unngå forvirring har vi forsøkt å samle de mest relevante nye navnene i nedenstående tabell.

 

Nytt norsk navn

Vitenskapelig navn

Tidligere navn

 

 

 

Boakjølsnegl

Limax maximus

Boasnegl, leopardsnegl

Brunskogsnegl

Arion vulgaris

Iberiaskogsnegl, iberiasnegl, mordersnegl, brunsnegl, Arion lusitanicus

Nettkjølsnegl

Deroceras reticulatum

Åkersnegl

Oransjeskogsnegl

Arion fuscus

Gulbrun skogsnegl

Rødskogsnegl

Arion rufus

Rød skogsnegl

Svartkjølsnegl

Limax cinereoniger

Svart kjølsnegl

Svartskogsnegl

Arion ater

Svart skogsnegl

Åkerkjølsnegl

Deroceras agreste

Åkersnegl

 

a a a