NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Nå er tiden for å ta brunskogsneglene
Unger av brunskogsnegl

De aller fleste brunskogsneglene i norske hager overvintrer som ganske små snegleunger. Vet du hvordan de ser ut?  De er ikke helt like de voksne, men det er nå de er lettest å bekjempe.


Brunskogsnegl, også kjent som brunsnegl og iberiaskogsnegl, har invadert hager og parker i store deler av landet. Denne invaderende sneglen legger eggene sine om høsten, og lever ikke mer enn ett år. Det vil si at de fleste overvintrer som helt små nyklekte sneglebarn. 

- På Østlandet har denne vinteren vært helt perfekt for sneglene, forteller Erling Fløistad ved Bioforsk Plantehelse. Noen få er allerede blitt større, men fremdeles er de aller fleste sneglene små sneglebarn.  Det ikke alle er klar over er at de små brunskogsneglene lett kan forveksles med andre snegler når de er små. De voksne sneglene er helt ensfarga, mens de små har en mer eller mindre tydelig stripe rundt halen, og et mørkere felt på ryggen.

Komposthaugen i mai. Foto: Erling Fløistad.


- Denne forskjellen er det viktig å være klar over, forteller Fløistad. Det er nemlig nå, når sneglene er små, at de er lettest å bekjempe. Det finnes flere ulike preperater å få kjøpt, Nemaslug og ulike preparater som inneholder jernfosfat (Ferramol o.l.).

Når du finner ut at komposthaugen eller det fuktige hjørnet av hagen er fullt av små snegler som ikke ligner på de store som var der i fjor, er det altså ingen grunnn til å vente og se om dette er søte små uskyldige nykommere. De blir snart større, og da vil du kjenne dem igjen. Fjern dem med en gang! Bruk gjerne litt plantevernmidler nå, så slipper du kanskje å bruke mye mer seinere i sesongen.

Erling Fløistad beskytter salaten mot snegler ved å dekke jorda med kaffegrut. Foto: Jon Schärer.


Det er fremdeles for tidlig å si hvorvidt det blir ekstra mye snegler denne sommeren. Det kommer an på hvor mage egg som ble lagt i fjor. Noen steder på Østlandet var det så få brunskogsnegler i fjor, at det ikke kan bli riktig mange denne sesongen. Andre steder ble det antakelig lagt nok egg til at det kommer fram rikelig med snegler nå som nedbøren har kommet i mai. På Vestlandet var vinteren tørr og kald, noe som ikke var bra for de "søte små". Der vil det forhåpentlig bli færre snegler i år enn i fjor. Vinteren der var ikke bra for de "søte små".

Ung brunskogsnegle drept av Nemaslug. Foto: Erling Fløistad.

 

Les mer om snegler og sneglebekjemping på www.bioforsk.no/snegler

 

a a a
Brunskogsnegl

Brunskogsneglen (tidligere iberiaskogsnegl) ble første gang funnet i Norge i 1988.

Brunskogsneglen har normalt en ettårig livssyklus. Eggene legges og klekkes om høsten. De små sneglene stikker seg bort om vinteren og blir aktive igjen når temperaturen stiger over +5 oC.

Brunskogsneglen gjør mest skade i hager og andre steder i nærheten av bebyggelse. De siste årene er det også rapportert om skader på dyrket mark.

Helt unge, og noe eldre brunskogsnegler. Foto: Erling Fløistad.
Hvordan bekjempe brunskogsnegl
  • Følg med om våren, ta sneglen mens de er små
  • Det hjelper å plukke snegler, gjør det til en vane å ta en tur ut om kvelden
  • Gjør hagen lys, luftig og åpen: brunskogsneglen liker seg der det er mørkt og fuktig.
  • Bli kvitt gjemmesteder: Brunskogsneglen liker seg godt under en plankebit eller under en stein.
  • Velg riktige plantearter: Brunskogsneglen er veldig glad i for eksempel sommergeorginer og tagetes, men liker ikke roser og rododendron.
  • Det finnes også flere midler til bekjempelse av snegler.