NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Del på Twitter
Utskrift

Vil spre kunnskap om brunskogsneglen
Brunskogsnegl. Foto: Bioforsk/Arild Andersen

En ny folder er utarbeidet av Bioforsk for å spre kunnskap om brunskogsneglen til norske hageeiere. Hagesenterkjeden Plantasjen står for landsdekkende distribusjon.


“Vi har utarbeidet en ‘sneglefolder’ – et informasjonshefte om brunskogsneglen – som skal gi folk mer kunnskap om denne sneglearten. ‘‘God kunnskap om sneglens levesett for eksempel, er nyttig for effektive bekjempelses tiltak’’ sier forsker Solveig Haukeland fra Bioforsk.

Folderen vil bli distribuert gratis i Plantasjen-butikker rundt om kring i hele landet. Den tar for seg blant annet brunskogsneglens levevis, livssyklus og bekjempelsestiltak.

 

Solveig Haukeland veier snegler.

 

Ikke få panikk

“Vi vil ikke at folk skal få panikk så snart de ser en snegle. Snegler har en viktig rolle som nedbrytere i naturen’’. De er med på å omdanne dødt plantemateriale til næringsstoffer, som så blir tilgjengelig for ny plantevekst.

I Norge finnes det omkring 100 sneglearter, men kun 2-3 arter kan gi problemer i hagene.

Brunskogsneglen er en av disse. Den er kjent under mange navn - blant annet mordersnegl, iberiasnegl, iberiaskogsnegl og brunsnegl, men det riktige navnet er brunskogsnegl. Den er registrert i nesten halvparten av Norges kommuner.

Tenk som en snegl

Når brunskogsneglen først er etablert i et område, kreves det fantasi og dugnadsånd for å holde den i sjakk, sier Haukeland: “Det krever både kunnskap og at en gjør en innsats i hagen for å kunne leve med den. Det finnes ingen vidundermiddel, sneglen er kommet for å bli!

“Men gjør du en innsats hver vår og høst vil du få redusert antallet,” sier hun.

Det beste rådet er å tenke som en snegl, og å bruke en kombinasjon av flere bekjempelses tiltak sier Haukeland: “Se etter potensielle skjulesteder og sett inn tiltak der. Skjulestedene finnes oftest i fuktige områder i hagen. Snegler liker seg ikke dersom det er tørt og åpent.”

I folderen anbefales bl.a. plukking av snegler om sommeren og egg om høsten, å ta vare på sneglens naturlige fiender som frosk og fugler, og velge planter som ikke frister.

Videre foreslår forskerne for eksempel barrierer som kan holde sneglene unna og biologiske og kjemiske middel.

Haukeland sier sneglefolderen vil bli oppdatert regelmessig. “Den skal være dynamisk. Det kan være nytt om for eksempel, nye fiender det forskes på, nye barrierer eller kjemiske produkter på markedet,” forteller hun.

Sneglefolderen kan nå fås på Plantasjens butikker i hele landet.

 

a a a