Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Korn, poteter og grønsaker
Presisjonsjordbruk i korn. Foto: Audun Korsæth.
VIDEO: Se åkeren ovenfra med robothelikopteret på Apelsvoll. Bioforsk Øst utvikler nye metoder for å overvåke avlinger, og resultatet kan blant annet gi mer presis og miljøvennlig sprøyting med ugrasmidler.


Geit: norske melkegeiter melker ca. 20 millioner liter melk i året. Foto: Odd-Arild Finnes, Bioforsk Nord
Geiter har en viktig rolle å spille innenfor kulturlandskapspleie, men det forutsetter at folk får øynene opp for kjekjøtt som delikatesse. Så langt har geitekjøtt hatt et ufortjent dårlig rykte her i landet, men det ønsker forskerne ved Bioforsk Øst Løken å gjøre noe med.


mg201311_DSC_3248.jpg
På en fjellstue i Valdres møtes en gruppe geitebønder, matskribenter, kokker og representanter for Nortura og Norgesgruppen. Det alle lurer på er om høstslaktede kje som har gått ute hele sommeren har samme kvalitet og gir den samme smaksopplevelsen som mindre vårslaktede kje?


Epler. Foto: Grete Lene Serikstad.
Et prosjektsamarbeid mellom Bioforsk og Universitetet i Sarajevo gjør det mulig å få analysert og sammenlignet DNA fra over hundre eplesorter i de norske sortssamlingene. Bladprøver samles inn i disse dager.


potet Amadine Mathallen sept 13 foto P. Møllerhagen (2).JPG
I potetenes verden har smått blitt stort. Små babypoteter, eller partypoteter som noen kaller de, tar en stadig større andel av markedet. De fleste importeres, og det gir behov for økt norsk produksjon.


Alle forsider 1.jpg
Innen prosjektet "Økt norsk kornproduksjon" er det nå utarbeidet en serie temaark. Disse beskriver en rekke sentrale emner innen korndyrking, fra planlegging av vekstsesongen og fram til kornet er klart for levering.


Korn - økologisk utfordring Foto Jon Schärer.JPG Agropro
Jordstruktur, plantehelse, sortsprøving og næringsforsyning er noen av områdene som må få mer oppmerksomhet dersom norske bønder skal kunne produsere mer korn. Det konkluderer et forprosjekt i regi av Bioforsk Øst.


Eple_foto Anette Tjomsland (1 of 1).jpg
Farge, fastleik og stive er tre viktige faktorar som avgjer kor mogne epla er.


Rubinstep4 Foto Oddmund Frøynes.JPG
Mange av dei norske eplesortane har sitt biologiske opphav heilt andre stader i verda. Det nordlige klimaet krev robuste frukter. Vegen fram til  dyrkings- og marknadstilpassa sortar i Noreg er difor lang.


potet.jpg
Klimaendringer med mer nedbør vil føre til økt sjukdomspress i potetåkeren. Bløtråte har blitt et økende problem, og i motsetning til tørråte finnes det ingen kjemiske midler som kan forebygge sjukdommen. Denne problematikken er utgangspunktet for et nytt polsk-norsk forskningssamarbeid.


11-20 av 138 | Første 10 Neste 10 Siste 8
a a a

KPG_IMG_1679_UA_L.jpg

KPG_chips PM_L.jpg

KPG_DSCN5921.jpg

IKPG_ngunn-1.jpg

KPG_Jordsoyle-green-AKv.jpg

KPG_Bilde-009.jpg

KPG_timoteifroeng_LTH_L.jpg Foto: Lars T. Havstad

KPG_erter-svart-bakgrunn2.jpg

KPG_Solsikke_red.jpg

KPG_Halm_6-Fauchald-231008_red_.jpg