Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Korn, poteter og grønsaker
Pæreblomstring2_Ullensvang 2014_Mekjell Meland.JPG
I Ullensvang i Hardanger er årets blomstring allerede i full gang, en hel måned tidligere enn i fjor. En mild vinter og vår har gitt den tidligste blomstringen på ti år. Et varmere klima kan gi bedre vilkår for norsk fruktproduksjon.


640px-Aronia-melanocarpa-flowers_Wikimedia.jpg
Sykehjemsbeboere som drakk juice fra svartsurbær over en tre måneders periode halverte antall antibiotikakurer mot urinveisinfeksjon.


Chokeberries.jpg
Svartsurbær, også kalt aroniabær, er en næringsrik prydbusk som er rik på antioksidanter. Indianerne i Nord-Amerika brukte bærene mot forkjølelse. Nå undersøker norske forskere plantens helsebringende potensiale.


Rapsåker Foto E Fløistad.jpg
Raps og rybs held seg friskare og gir betre avling når plantevernmidlane er blanda opp med meir vatn. Om det verkar på erter og åkerbønner, står att å sjå.


jordvern pløying illustrasjon J.Sch.JPG
Han vil ikkje selja plogen. – Men pløy berre når det trengst, seier forskar Hugh Riley etter 35 år med forsøk.


Potet Hovedbilde-.jpg Foto: Per Y Steinsholt
Norsk potetproduksjon har store utfordringer med stagnert avlingsnivå, reduserte arealer og økende import. Bioforsk-konferansen 5. og 6. februar har en egen sesjon om potet, som viser noen av mulighetene for å forbedre produksjonen.


Robotbilen fra Adigo måler mengden av lystgass fra åkeren. Foto: Arnfinn Christensen, forskning.no.
VIDEO: Robotbilen har to følsomme neser. De kartlegger hvor mye lystgass bakteriene i jorda slipper ut. Slik får forskerne kontroll på denne kraftige drivhusgassen.


Presisjonsjordbruk i korn. Foto: Audun Korsæth.
VIDEO: Se åkeren ovenfra med robothelikopteret på Apelsvoll. Bioforsk Øst utvikler nye metoder for å overvåke avlinger, og resultatet kan blant annet gi mer presis og miljøvennlig sprøyting med ugrasmidler.


Geit: norske melkegeiter melker ca. 20 millioner liter melk i året. Foto: Odd-Arild Finnes, Bioforsk Nord
Geiter har en viktig rolle å spille innenfor kulturlandskapspleie, men det forutsetter at folk får øynene opp for kjekjøtt som delikatesse. Så langt har geitekjøtt hatt et ufortjent dårlig rykte her i landet, men det ønsker forskerne ved Bioforsk Øst Løken å gjøre noe med.


mg201311_DSC_3248.jpg
På en fjellstue i Valdres møtes en gruppe geitebønder, matskribenter, kokker og representanter for Nortura og Norgesgruppen. Det alle lurer på er om høstslaktede kje som har gått ute hele sommeren har samme kvalitet og gir den samme smaksopplevelsen som mindre vårslaktede kje?


11-20 av 145 | Første 10 Neste 10 Siste 5
a a a

KPG_IMG_1679_UA_L.jpg

KPG_chips PM_L.jpg

KPG_DSCN5921.jpg

IKPG_ngunn-1.jpg

KPG_Jordsoyle-green-AKv.jpg

KPG_Bilde-009.jpg

KPG_timoteifroeng_LTH_L.jpg Foto: Lars T. Havstad

KPG_erter-svart-bakgrunn2.jpg

KPG_Solsikke_red.jpg

KPG_Halm_6-Fauchald-231008_red_.jpg