Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Korn, poteter og grønsaker
potet Amadine Mathallen sept 13 foto P. Møllerhagen (2).JPG
I potetenes verden har smått blitt stort. Små babypoteter, eller partypoteter som noen kaller de, tar en stadig større andel av markedet. De fleste importeres, og det gir behov for økt norsk produksjon.


Alle forsider 1.jpg
Innen prosjektet "Økt norsk kornproduksjon" er det nå utarbeidet en serie temaark. Disse beskriver en rekke sentrale emner innen korndyrking, fra planlegging av vekstsesongen og fram til kornet er klart for levering.


Korn - økologisk utfordring Foto Jon Schärer.JPG Agropro
Jordstruktur, plantehelse, sortsprøving og næringsforsyning er noen av områdene som må få mer oppmerksomhet dersom norske bønder skal kunne produsere mer korn. Det konkluderer et forprosjekt i regi av Bioforsk Øst.


Eple_foto Anette Tjomsland (1 of 1).jpg
Farge, fastleik og stive er tre viktige faktorar som avgjer kor mogne epla er.


Rubinstep4 Foto Oddmund Frøynes.JPG
Mange av dei norske eplesortane har sitt biologiske opphav heilt andre stader i verda. Det nordlige klimaet krev robuste frukter. Vegen fram til  dyrkings- og marknadstilpassa sortar i Noreg er difor lang.


potet.jpg
Klimaendringer med mer nedbør vil føre til økt sjukdomspress i potetåkeren. Bløtråte har blitt et økende problem, og i motsetning til tørråte finnes det ingen kjemiske midler som kan forebygge sjukdommen. Denne problematikken er utgangspunktet for et nytt polsk-norsk forskningssamarbeid.


Potet nær - Mai Onsrud.JPG
Norsk potet skal bli «penere» og mer konkurransedyktig. Vi velger etter utseendet, som betyr at lekre, blankpolerte og utenlandske poteter ofte vinner kampen i butikkhyllene. Et nytt Bioforsk-prosjekt skal forbedre kvalitet og konkurransekraft.


Bygg_Apelsvoll_Atj2013-1643.jpg
Årets kornsesong har vært utfordrende for bøndene. Bioforsk Øst Apelsvoll holder øye med vekstsesongen, og har eksperimentert med såtider og tilleggsgjødsling.


Tørråte på undersiden av potetblad. Foto: E. Fløistad
Tørråtesesongen er her att. Så snart vêret blir dårleg att, er det på fare på ferde for dei som ikkje har sprøytt til rett tid. – Følgj med på VIPS, råder Ragnhild Nærstad i Bioforsk.


120613_KornBernt1.jpg
Det har vært en meget vanskelig start på vekstsesongen for mange korndyrkere. Mange steder hang telen lenge i, og deretter har regnbygene skapt problemer. Laglig og ulaglig jord, veksttid og kraftig regn har vært sentrale tema.


11-20 av 134 | Første 10 Neste 10 Siste 4
a a a

KPG_IMG_1679_UA_L.jpg

KPG_chips PM_L.jpg

KPG_DSCN5921.jpg

IKPG_ngunn-1.jpg

KPG_Jordsoyle-green-AKv.jpg

KPG_Bilde-009.jpg

KPG_timoteifroeng_LTH_L.jpg Foto: Lars T. Havstad

KPG_erter-svart-bakgrunn2.jpg

KPG_Solsikke_red.jpg

KPG_Halm_6-Fauchald-231008_red_.jpg