NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Korn, poteter og grønsaker
Bygg illustrasjonsbilde foto Jon Schärer.JPG
Det er store variasjoner i utslag for soppsprøyting i korn. I Meldal har forsøk gitt opp til 200 kilo meravling per dekar! Men den beste kornsorten i vanlig sortsprøving er ikke nødvendigvis avlingsvinner etter sprøyting.


Tidligpotet 3 frostvatning nær foto Erling Stubhaug.JPG
- Kjempeforhold i påska, rapporterer Gurine Seland, og tenker potet – ikke ski. Årets tidligpoteter i Reddal fikk nemlig en sen, men svært god start.


GL26 Sauesvingel.jpg
I 1999 vedtok stortinget at Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skulle avhendes og restaureres. I praksis betyr det å fjerne flest mulig spor etter anleggsområdet og sørge for at gress og andre naturlige vekster igjen vil spire og gro. Lokale frø ble håndplukket, og det tok seks år å produsere nok frø.


Snøhetta. Foto: Morten Günther.
Arvemateriale (DNA) fra seks ulike fjellplanter er analysert for å finne ut hva slags lokalt plantemateriale som kan gjøre områder grønne igjen etter naturinngrep. Resultatene kan få konsekvenser for en ny forskrift i naturmangfoldloven.


Det meste av kalken blir nå spredd med kalkvogn av entreprenør. Foto: Franzefoss Miljøkalk AS.
Det brukes for lite kalk i jordbruket. De siste ti åra har forbruket gått mye ned, med resultat at jorda forsures. En optimal pH gir bedre plantevekst, bedre utnytting av gjødsel og mindre næringstap.


PCN røtter potet Øydvin.jpg
60 år med overvåking og tiltak mot potetcystenematoder (PCN) har gitt resultater. Mens flere europeiske land sliter med å holde skadegjøreren i sjakk, er Norge først ute med et felles register over eiendommer med restriksjoner.


Robot. 1 lav oppl.jpg
Bioforsk-roboten har vore på Nøtterøy og plukka sukkererter. Nå reknar forskarane på økonomien: Kor mange robotsystem treng du for å erstatte ein plukkar?    


Korn. Foto: Ragnar Våga Pedersen
Etter flere svært dårlige kornår, ser det langt lysere ut i år. En ny kornprognose tilsier 21 prosent økning fra i fjor, med vel 400 kilo per dekar i gjennomsnitt for alle kornarter. Men fortsatt står mye uhøstet korn ute.


korn høsthvete
Arealet med høsthvete har økt det siste året, og de som har satset får bra gevinst. En god avling ligger på 700 kilo per dekar, men i år har enkelte vært over tusen kilo! Økning av høstkornarealene er et viktig bidrag for å øke norsk kornproduksjon.


potet vanning mot Mjøsa.JPG
Riktig vanning betyr mye for avling og kvalitet i potetåkeren. Spesielt i overgangen juni/juli, da potetknollene dannes. I år opplever mange forsommertørke, og vanningsanleggene går for fullt.


1-10 av 147 | Neste 10 Siste 7
a a a

KPG_IMG_1679_UA_L.jpg

KPG_chips PM_L.jpg

KPG_DSCN5921.jpg

IKPG_ngunn-1.jpg

KPG_Jordsoyle-green-AKv.jpg

KPG_Bilde-009.jpg

KPG_timoteifroeng_LTH_L.jpg Foto: Lars T. Havstad

KPG_erter-svart-bakgrunn2.jpg

KPG_Solsikke_red.jpg

KPG_Halm_6-Fauchald-231008_red_.jpg