Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Økologisk mat og landbruk
Restemat. Foto: E. Bar, Sintef.
Hvert år kaster matindustrien i Norge 60 000 tonn mat. I tillegg er det store mengder avskjær og biprodukter som kan utnyttes bedre enn i dag. Forskere og industriaktører i tre viktige matvarebransjer – fisk, kylling og grønnsaker- har gått sammen i prosjektet CYCLE. Målet er å utnytte ressurser som ellers ville gått tapt.


Fin hodekål kby00008.jpg
Mangelfull kunnskap om økologisk plantevern kan være et hinder for at flere produserer økologisk. Derfor har Bioforsk i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving gitt ut flere temaark om plantevern i økologisk dyrking.


JohnDeereMøkkaspreder Stian Sørensen.JPG
Større bruk og jord spreidd på mange teigar gjer at gardbrukarane brukar meir tid og pengar på å køyre ut møkka. Dette fører til store utfordringar og ekstrakostnader både for miljøet og for økonomien.


Ramsløk Illfoto dreamstime.jpg
Vikingene spiste trolig ramsløk og under krigen ble den solgt i grønnsaksbutikker i Oslo. En samling ramsløk fra ulike steder i landet er i 2013 undersøkt for ulike egenskaper av betydning for eventuell dyrking av ramsløk i Norge.


Quinoa_ATJ 2013-4268.jpg
Hvis conquistadorene hadde tatt andre valg for 500 år siden kunne quinoafrø vært vanlig tilbehør til juleribba, istedenfor potet. Nå undersøker Bioforsk økologisk om det er potensiale for quinoadyrking i Norge.


flått og sopp.jpg
Flåtten kan gå farlige tider i møte. Bioforsk jobber med å finne ut om sopp kan drepe flått der sau beiter. Kanskje er dette også morgendagens gladnyhet for turgåere.


voksen flått hunkjønn_foto Lise Grøva.jpg
Høye lammetap i Møre og Romsdal skyldes ikke bare rovdyrangrep. Flåtten er sterkt mistenkt når forskere på Bioforsk Økologisk Tingvoll leter etter tapsårsaker.


6c87457819.jpg
Fosfor er et viktig plantenæringsstoff, men er en begrenset ressurs i global sammenheng. Både i konvensjonelt og økologisk landbruk trengs en bedre og mer effektiv utnytting av fosfor.


Slått.jpg
Grøngjødsling gjer jorda betre, men økologiske kornprodusentar nyttar grønmassen best om dei samarbeider anten med husdyrbønder eller eit biogassanlegg.


Tingvoll. Onychiurus edinensis.jpg
- Til vår store overraskelse ser det ut som om vi har funnet en spretthaleart i forsøksfeltet vårt som ikke tidligere er registrert i Norge, sier forsker Reidun Pommeresche ved Bioforsk Økologisk.


1-10 av 75 | Neste 10 Siste 5
a a a

Bioforsk Økologisk. Foto: Anita Land

tingvollfag2 lho00027.jpg

Tingvoll fag kjøkken. Foto: Leif Arne Holme

tingvollfag4 korn.jpg

Tingvollfag5 mark.jpg

tingvollfag6 sissel.jpg

Guttasjon. Foto: Aksel Døving

Matfat. Foto: Anita Land

Tingvollfag 9