Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Plantehelse og plantevern
Professor Longping Yuan og Kina-koordinator Jihong Liu Clarke på feltbefaring i Sanya. Foto: Ragnar Våga Pedersen.
- En av de største utfordringene menneskeheten står overfor, er å skaffe mat til en stadig økende befolkning. Løsningen er å produsere mer mat pr. arealenhet, sier den fredsprisnominerte kinesiske professoren Longping Yuan. Priority= Priority=/w:LatentStyles


Pærebrann angrep foto Arild Sletten.jpg
Mattilsynet og Bioforsk Plantehelse samarbeider om er å overvåke, kartlegge og bekjempe pærebrann i Norge. I 2013 ble det gjennomført nesten 14 000 tilsyn på steder med planter som kan bli angrepet av pærebrann.


Praslin Island, Seychellene. Foto: Wikimedia Commons.
Forsker Sverre Kobro ligger ikke på latsiden når han er ute og reiser. Han benytter en hver anledning til å samle insekter, og under et besøk på Seychellene i 2012 oppdaget han en tripsart som var ny for vitenskapen.


Kvekemaskin
Ein nyutvikla kvekemaskin kutter av røtene på ugraset slik at det går an å nedkjempe kveka utan sprøyting. Neste plan for forskarane: Ein tistelrotkuttar.


appelsin_Morten Günther.jpg
Forsker Trond Rafoss ved Bioforsk Plantehelse har ledet et europeisk arbeid for å vurdere smitterisikoen av en plantesykdom som angriper sitrusfrukter. Risikovurderingen kan få store handelspolitiske konsekvenser.Hvit PCN
Strenge regler gjer at Noreg framleis kan produsere setjepotetar. I andre land finst det snart ikkje att område utan potetcystenematodar.


Talgø Fig3a.jpg
Hvert år importeres store mengder prydplanter. Med på lasset følger ofte uønskede blindpassasjerer; mikroskopiske organismer som ikke er synlige med det blotte øye, men som kan forårsake sjukdom på planter.


Jordbær
VIDEO: Er jordbærene trygge å spise? Bioforsk Plantehelse på Ås kan finne små giftrester tilsvarende en sukkerbit i et olympisk svømmbasseng. Se hvordan!


Gul Potetcystenematode (Globodera rostochiensis). Foto: Johannes Øydvin/Bioforsk Plantehelse.
Inntil nyleg har Noreg vore eit av få land som har satsa på forsking rundt nematodeproblematikk. No samarbeider Bioforsk med Kina for å heve kompetansenivået og utveksle kunnskap om plantenematodar.


Potetcystenematode Globodera rostochiensis. Foto: Bonsak Hammeraas.
Nematodar har vore eit lite prioritert forskingsområde i seinare år. Mangelen på kunnskap vil bli eit alvorleg problem når bruken av kjemikaliar som tiltak mot plantenematodar blir forbode i EU i juni 2014.


1-10 av 186 | Neste 10 Siste 6
a a a