NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Plantehelse og plantevern
Bygg illustrasjonsbilde foto Jon Schärer.JPG
Det er store variasjoner i utslag for soppsprøyting i korn. I Meldal har forsøk gitt opp til 200 kilo meravling per dekar! Men den beste kornsorten i vanlig sortsprøving er ikke nødvendigvis avlingsvinner etter sprøyting.


Grønn spiss i eple. Foto: E. Fløistad.
Det vert i desse dagar observert knoppsprett (grøn spiss) i fruktområda i Ryfylke og indre Sogn. Dermed startar varsling av epleskurv i VIPS (www.vips-landbruk.no) - eit viktig hjelpemiddel for å kontrollera ein av dei viktigaste skadegjerarane i eple.


avlingskamp2 Flønes. C.Mellemstrand.JPG
Håvar Flønes fra Selbu vant avlingskampen om landets beste grasavlinger målt i mengde og kvalitet. Som en del av AGROPRO-prosjektet ble seks dyktige grovfôrprodusenter utfordret og tett fulgt opp. Med et snitt på 800 FEm per dekar viste de at god agronomi gir topp resultater.


Potet 'Pimpernell' med Sølvskurv
Forskere kan vise til svært lovende resultater med bruk av sopp i kampen mot soppsykdommen sølvskurv. Det kan gi penere norske poteter i butikken.


Tobakksplante. Foto: Erling Fløistad.
Moderne bioteknologi er mye mer enn genmodifiserte planter som mat til mennesker og dyr. Det er også døråpneren til framtidas bioøkonomi, påpeker forskere som arbeider med GM-teknologi.


Jihong og tobakken
Forskarar ved Bioforsk arbeider med å utvikle ein livreddande vaksine mot denguefeber, ein sykdom som for tida rammar Asia hardt. Vaksinen vil vere basert på den same teknologien som brukast i ZMapp Ebola medisin, og nytte tobakksplanter til å utvikle antistoff.


Transformert tobakk. Foto: E. Fløistad
Ei satsing på global helse og ut av boksen-tenking førte til at professor Charles Arntzen kunne utvikle ein medisin for Ebola frå genmodifiserte tobakksplanter.Havre Fusarium 2.JPG
Selamawit Tekle Gobena forsvarer 17. oktober 2014 sin doktoravhandling om effektene av Fusarium-infeksjon i havre, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). 


Gårdstun om vinteren. Foto: E. Fløistad
Hele sommeren er det livlig aktivitet fra all slags insekter i hager og bed. Men hvor blir det egentlig av disse småkrypene når høsten kommer?


Løpebillen Agonum dorsale. Foto: E. Fløistad.
Løpebiller tar for seg både av skadedyr som snegler og midd og ugras i frukthager og bed. Dette gjør dem til noen av de nyttigste insektene i hagen vår.


1-10 av 217 | Neste 10 Siste 7
a a a