Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Plantehelse og plantevern
bladlusgallmygg (Foto: N. Trandem)
Bladlusgallmyggen er en lystmorder som opererer på nattestid og dreper bladlus med lammende gift.


Snylteveps på kirsebærblad med kirsebærbladlus. Foto: E. Fløistad.
Snyltevepsene er litt som Klatremus - de går helst på besøk for å få noe å bite i.


ef-20140527-105214.jpg
Ifølge gamle myter er marihøna oppkalt etter Jomfru Maria og sendt fra Gud for å beskytte kornet mot bladlusangrep. Men “lykkedyra” er også svært nyttige hjelpere i kampen mot bladlusa i hagen.


Rosebladlus har lange mørke ryggrør, og mørke partier på beina. Foto: E. Fløistad.
Rosebladlusa har mange naturlige fiender. Men med et eget ‘alarmsystem’, lure skremmeknep og en allianse med mauren kan den klare å holde disse på avstand. Da kan gamle kjerringråd vise seg å være nyttige!


Alperosemellus - voksne og egg
Det er ikke alltid så lett å bli kvitt alperosemellusa fra rododendronbuskene når den først har slått seg ned. Men forebyggende tiltak og fjerning med støvsuger og gule limfeller kan hjelpe, sier insektsekspert.


Jordbærsnutebille i jordbærknopp
Er det en gjest jordbærdyrkerne ikke vil ha på besøk, så er det den ødeleggende jordbærsnutebillen. Billen med den lange snuten er et voksende problem i norske jordbærhager og åkrer.


Tomater. Foto: Ragnar Våga Pedersen.
Innholdet av plantevernmiddelrester i næringsmidler som omsettes på det norske markedet er lavt. I mer enn 98 % av prøvene fra 2013 ligger innholdet godt innenfor de fastsatte grenseverdiene. Dette går fram av en rapport som Mattilsynet publiserte i dag.


Hageoldenborre spiser i jordbærblomst
De glupske larvene til hageoldenborren kan gjøre stor skade på norske plener fra sør til nord. Mange steder er billelarvene pleneiernes store skrekk.


Rognebærmøll. Foto: Sverre Kobro.
- I år må vi vente angrep av rognebærmøll i eple, varsler forsker Geir K. Knudsen ved Bioforsk Plantehelse. Dette forklares med at rognebærmøllen angriper eple i år med lite rognebær.


Liljebillelarve kamuflert med egen avføring på ryggen. Foto: E. Fløistad.
Så fort liljene dukker opp av jorda om våren er den lille røde og svarte liljebillen på plass for å innta favorittmåltidet. For å få bukt med billen må det håndplukking eller spyling til - helst så tidlig som mulig.


1-10 av 200 | Neste 10 Siste 10
a a a