Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Plantehelse og plantevern
Pærebrann angrep foto Arild Sletten.jpg
Mattilsynet og Bioforsk Plantehelse samarbeider om er å overvåke, kartlegge og bekjempe pærebrann i Norge. I 2013 ble det gjennomført nesten 14 000 tilsyn på steder med planter som kan bli angrepet av pærebrann.


Praslin Island, Seychellene. Foto: Wikimedia Commons.
Forsker Sverre Kobro ligger ikke på latsiden når han er ute og reiser. Han benytter en hver anledning til å samle insekter, og under et besøk på Seychellene i 2012 oppdaget han en tripsart som var ny for vitenskapen.


Kvekemaskin
Ein nyutvikla kvekemaskin kutter av røtene på ugraset slik at det går an å nedkjempe kveka utan sprøyting. Neste plan for forskarane: Ein tistelrotkuttar.


appelsin_Morten Günther.jpg
Forsker Trond Rafoss ved Bioforsk Plantehelse har ledet et europeisk arbeid for å vurdere smitterisikoen av en plantesykdom som angriper sitrusfrukter. Risikovurderingen kan få store handelspolitiske konsekvenser.Hvit PCN
Strenge regler gjer at Noreg framleis kan produsere setjepotetar. I andre land finst det snart ikkje att område utan potetcystenematodar.


Talgø Fig3a.jpg
Hvert år importeres store mengder prydplanter. Med på lasset følger ofte uønskede blindpassasjerer; mikroskopiske organismer som ikke er synlige med det blotte øye, men som kan forårsake sjukdom på planter.


Jordbær
VIDEO: Er jordbærene trygge å spise? Bioforsk Plantehelse på Ås kan finne små giftrester tilsvarende en sukkerbit i et olympisk svømmbasseng. Se hvordan!


Gul Potetcystenematode (Globodera rostochiensis). Foto: Johannes Øydvin/Bioforsk Plantehelse.
Inntil nyleg har Noreg vore eit av få land som har satsa på forsking rundt nematodeproblematikk. No samarbeider Bioforsk med Kina for å heve kompetansenivået og utveksle kunnskap om plantenematodar.


Potetcystenematode Globodera rostochiensis. Foto: Bonsak Hammeraas.
Nematodar har vore eit lite prioritert forskingsområde i seinare år. Mangelen på kunnskap vil bli eit alvorleg problem når bruken av kjemikaliar som tiltak mot plantenematodar blir forbode i EU i juni 2014.


Julestjerne Foto Morten Günther.jpg
VIDEO: Hva feiler pasienten i blomsterpotta? Akuttmottaket til Planteklinikken på Ås fant svaret, etter røff behandling.


1-10 av 185 | Neste 10 Siste 5
a a a