NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Arktisk landbruk og tiltak
Rein foto Trond Johnsen NINA.JPG
High northern latitudes are increasingly exposed to the combination of extreme winter climate and deposition of long-distance dispersed nitrogen pollution. These combined pressures may drive changes in plant composition and carbon uptake.


hurtigrute 7.JPG
Lengre vekstsesong, men mer leiejord og store avstander. Store dyrkingsarealer, men ofte hindringer for å ta det i bruk. Temaet for årets hurtigruteseminar var "Arktisk landbruk om ti år".


Blomsøya. Foto: Annette Bär
Bolyst og mobilisering er viktige stikkord i jobben med å holde distriktene levende. Det var også fokus på et seminar arrangert av den nyetablerte Syv Søstre natur- og kulturpark, i Alstahaug kommune på Helgeland.


Stand Bioforsk hodetøy Forskningstorget 2014.JPG
Tema for Forskningsdagene 2014 var kommunikasjon. Bioforsk Nord Tjøtta presenterte sitt samarbeidsprosjekt med Veterinærinstituttet og NMBU, om termoregulering hos hest. Prosjektet har utviklet en metode for åkommunisere med hester via symboler, for å få et bedre innblikk i deres behov.


Snøen låg lenge, men nå ser det betre ut for graset, slår Isak Anders K. Hætta fast. Foto: Georg Mathisen.
Bøndene i Nord-Noreg håper på normal grovfôravling i år. Snart blir det enklare for forskarane å fortelje korleis avlingane blir – dei kan sjå på grønfargen på satellittbilete.


Alger
Alger kan i framtida bli en alternativ proteinkilde til soya. I dag importerer vi det meste av proteinråstoffene til kraftfôr for husdyr og fiskeoppdrett. Bioforsk i Bodø driver omfattende forskning på alger, og har blant annet undersøkt vekstpotensial og matkvalitet av 500 individer/strains av lokale rødalger.


Egg_THC.jpg
Til tross for en usikker framtid er det optimismen som råder innen ærfuglnæringa i Norge og på Island. Det viser en fersk spørreundersøkelse som er gjennomført av Bioforsk Nord Tjøtta i samarbeid med islandske forskere.


Grete monterer NoFence klave.jpg
Forskerne ved Bioforsk Nord Tjøtta har testet NoFence virtuelle gjerder på rein under kontrollerte forhold. Utfordringen ligger i å tilpasse systemet til reinens atferd og reindriftsutøverens behov.


Skogsholmen_THC.jpg
I år feirer Vega kommune 10-årsjubileum for sin verdensarvstatus (UNESCO). I løpet av denne perioden har Bioforsk Nord Tjøtta blant annet gjennomført en omfattende vegetasjonskartlegging av hele verdensarvområdet.


gås nær 2 M. Gunther.jpg
80 000 kortnebbgås på vei hjem til Svalbard forsyner seg godt av matfatet i Nord-Trøndelag og Nordland. Det er store variasjoner i beiteskadene, men enkelte opplever at førsteslåtten blir halvert, viser registreringer fra Bioforsk.


1-10 av 138 | Neste 10 Siste 8
a a a