Bioforsk
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1500)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Bioforsk har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Nyheter for Arktisk landbruk og tiltak
WINNIT eks. lyng. J.W. Bjerke.JPG
Nitrogenforurensning kan føre til at dagens areal med lyngarter blir redusert. Endringer i vinterklima vil også påvirke sammensetningen av arter. Jo lengre nord, jo mer sårbart er økosystemet. VIDEO.


Blåbærbensin ingress Rolf R og Inger M.JPG
Blåbær kan være nøkkelen til et nytt biodrivstoff. Det mener forskere i Bioforsk, som har avdekket et nytt blåbær-enzym som vil revolusjonere fremstillingen av biodrivstoff. De tror blåbærdyrking kan være vårt nye oljeeventyr, samtidig som den enkelte bileier vil tjene godt på sjølplukk!


Nordlandshest/lyngshest (foto: Grete H.M. Jørgensen)
Hesteturisme er storindustri i utlandet. Nå er tiden kommet for å koble opplevelsen av det nordnorske landskapet til den nordnorske hesterasen Nordlandshest/lyngshest.


Ærfugl. Foto: Morten Günther.
Tradisjonen med å samle ærfugldun er kanskje det beste eksempelet i verden på en bærekraftig forvaltning av naturressurser. Ærfuglvoktere passer reirene og fuglene betaler tilbake i form av isolerende dun med fantastiske egenskaper.


Kløver - vinter foto I. Sturite.JPG
Kløveren sluttar ikkje å puste sjølv om det er vinter. I løpet av vinteren mistar kløverblada over 80 prosent av nitrogeninnhaldet sitt.


brokkoli nær Foto J. Mølmann.JPG
Både temperatur og daglengde kan påvirke kvaliteten i brokkoli. Det viser et doktorgradsstudium ved Bioforsk Nord Holt. I tillegg til smak og konsistens, viser studiet at klimaforholdene også kan påvirke nivåene i helsebringende stoffer som glukosinolater, flavonoler og vitamin C.


Kuer.jpg
Forskerne på Bioforsk Nord Tjøtta har sett på hvordan tilgang på utearealer påvirker kuas velferd og melkeproduksjon. Prosjektet avslørte blant annet at kuer ikke liker regn.


BFK2014. Foto: Erling Fløistad.
Sammenhengen mellom kunnskap og politikk var tema for panelsamtalen under Bioforsk-konferansen 2014. Tre tidligere landbruksministere møtte lederne for bondeorganisasjonene.


Hest med dekken. Foto: Morten Günther.
Vinterkulda er her og mange hesteeiere lurer på om hestene deres fryser. Trenger de leskur? Eller trenger de kanskje varme klær? Nå lar forskerne dyrene selv få bestemme. De spør ganske enkelt hestene om de fryser.


Kystlynghei (foto: T.H. Carlsen)
Det finnes lite kunnskap om naturtypen kystlynghei i Nordland. Det har Bioforsk ønsket å gjøre noe med. I sommer ble over 50 kystlyngheilokaliteter kartlagt på Helgeland.


1-10 av 127 | Neste 10 Siste 7
a a a