NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Gras til grøntanlegg: Diagnose av sykdommer
 Diagnose av sjukdommer a
Diagnoselaboratoriet på Landvik startet opp i juni 2011. Vi tar imot prøver for identifisering av sykdommer på golfbaner, fotballbaner og i andre grøntanlegg. Analyserapport med anbefalinger er klar i løpet av 1-2 virkedager etter prøvens ankomst.

Identifikasjon av en skadegjører er det første trinnet i integrert plantevern. Riktig diagnose gir grunnlag for optimal bekjempelsesstrategi. Greenkeepere, banemestere, ferdigplenprodusenter og en del hageeiere kan sette diagnose selv basert på symptomer i felt.

En slik bestemmelse kan være tilstrekkelig hvis symptomene er klassiske. Men symptomene er ofte avhengig av miljø, vær og skjøtsel. I tillegg kan noen sykdommer ha like symptomer. Vi nevner for eksempel rosa snømugg som kan minne om grastrådkølle, Microdochium-flekk som kan se ut som Pythium eller antraknose, og Rhizoctonia-ring som kan forveksles med heksering.

   
 Rød grastrådkølle, hundekvein green
 

 

 Rhizoctonia, gressart hundekvein

   
Rosa snømugg, krypkvein green 
   Alle foto: Tatsiana Espevig

Mekaniske og andre abiotiske skader eller mangelsymptomer kan også se ut som soppangrep. For å finne skadegjører er man ofte avhengig av laboratorieanalyse og mikroskop. Diagnoselaboratoriet på Landvik er spesialisert på gressykdommer.

Prøvene må tas ut riktig og fastlagt skjema skal følge forsendelsen.

Skjemaet og veiledning finner du her.

a a a