NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Urter
UrterRosenrotfelt-Kise. Foto: Gunhild Børtnes
Urter omfatter området te-, krydder- og medisinplanter. Det utprøves et stort antall arter og sorter gjennom veiledningsprøving, og det gjøres dyrkningstekniske forsøk. Mange urter blir analysert med hensyn på viktige innholdsstoff.

Bioforsk har drevet forskning på dyrking av te -, krydder- og medisinplanter i snart 20 år. Arbeidet omfatter utprøving av et stort antall plantearter og sorter, og det gjøres dyrkningstekniske forsøk, utprøving av tørketemperatur, emballasje og lagring.  Mange av urtene analyseres for innhold av eteriske oljer, antioksidanter og sekundære metabolitter, i samarbeid med blant annet NTNU og UiO.

Det gjennomføres veiledningsprøving av arter/sorter med testing av dyrkningspotensial, avling, kvalitet og overvintringsevne. Kvaliteten måles ved analyse av oljeinnhold og mengde av forskjellige komponenter i olja. Det blir det utført sensorisk testing med hensyn til smak, lukt og farge med tanke på bruk til te og krydder. Til nå er cirka 40 ulike arter utprøvd.

Bioforsk har levende plantesamlinger fra innsamlet materiale av karve, bergmynte, rosenrot, humle, peppermynte, reinfann, ramsløk, jærtistel, strutseving og østersurt.

Flere av plantene det jobbes med har også vært studert i forbindelse med deres medisinske virkning, spesielt rosenrot. Rosenrot er interessant både for innhold av velluktende eteriske oljer og for sin medisinske virkning. Det foregår et samarbeid mellom forskere, dyrkere og foredlere gjennom prosjektet Nettverk Rosenrot. Det finnes i dag en norsk klonsamling med 97 kloner fra 15 fylker ved Bioforsk.

a a a