NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Smak og helse
SmakHelseRotgronnsaker_IV. Foto: Ingunn Vågen

Grønnsaker inneholder mange stoff som påvirker helsa vår positivt og er med på å forebygge mange sykdommer og plager. Forskning på smak og innhold av helsebringende stoff i grønnsaker er et høyt prioritert forskningsområde for Bioforsk der vi bygger opp kompetanse.


Grønnsaker representerer et vell av spennende smaker og et utrolig helsepotensial. Tradisjonelt har ikke landbruksforskningen vektlagt faktoren smak - til tross for at smaken kanskje er den viktigste grunnen til at vi kjøper og spiser grønnsaker igjen og igjen. Alle har vel opplevd at gulrøtter eller kål eller hvilken som helst en annen grønnsak av og til smaker uventet godt - eller vondt. Både jord, klima, gjødsling, dyrkingsteknikk for øvrig og ikke minst sortsvalg, påvirker sannsynligvis smaken på grønnsakene våre i stor grad, men vi mangler mye av den grunnleggende kunnskap som ville gjort oss i stand til å styre smaken på produktet i ønsket retning.

Mye av det samme kan sies om grønnsakenes helseeffekt. Det er ingen tvil om at frukt og grønnsaker inneholder mange stoff som påvirker helsa vår positivt og er med på å forebygge mange sykdommer og plager. Det er heller ingen tvil om at innholdet av disse stoffene kan variere i stor grad med sort, dyrkingssted, dyrkingsteknikk og kanskje også behandling etter høsting. Det er store muligheter for å kunne skreddersy produksjon av grønnsaker med spesielt høyt innhold av bestemte helsebringende stoff, men dette krever detaljert kunnskap. Selv om Bioforsk har jobbet med dette noen år allerede, er det mange oppgaver som gjenstår.

Forskning på smak og innhold av helsebringende stoff i grønnsaker vil være et høyt prioritert forskningsområde for Bioforsk i tiden fremover.

a a a