NIBIO
Frederik A. Dahls vei 20,
1430 ÅS

Sentralbord: 03 246
(Man-fre frå kl 0800 - 1530)

Ansvarleg redaktør:
Ragnar Våga Pedersen

Nettredaktør:
Morten Günther

Redigere nettsiden

NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettsider som det er lenka til.

Mykorrhiza
rot-med-mykorrhiza-og-sopphyfer-i-kontakt-med-en-jordpartikkel.-Foto-Iver-Jacobsen.jpg

Mykorrhiza er en symbiose mellom sopp og planterøtter. Mykorrhiza er svært vanlig hos de fleste plantearter, og er naturens måte å skaffe planter næring på.

 

Les mer på bioforsk.no/mykorrhiza


Røttenes røtter
Soppen blir et organ som vokser på røttene og fungerer som en forlengelse og fin forgrening av disse. I tillegg tar soppen opp næring og vann som den transporterer tilbake til planten.  Derfor kan man kalle mykorrhiza for "røttenes røtter". Hos mange planter skjer nesten alt opptak av nitrogen, fosfor og mange mikronæringsstoffer ved hjelp av mykorrhizasopp.

85% av alle plantearter har mykorrhiza
Mykorrhiza er svært vanlig i naturen, og ca 85% av alle plantearter har mykorrhiza. Evolusjonsmessig er mykorrhiza svært gammel, og fossile data viser at mykorrhiza var med å etablere landplantene da disse koloniserte Jorda for ca 420 mill. år siden. Uten mykorrhiza hadde man derfor trolig ikke hatt landplanter i den utstrekning vi har i dag. At det i dag finnes planter som ikke danner mykorrhiza er et evolusjonsmessig nyere fenomen der enkelte plantearter har utviklet nye strategier eller mekanismer for næringsopptak.